ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

У Чернігові вручили відзнаки «Почесного громадянина» та медалі «За оборону міста»

Featured Video Play Icon

Висловити повагу тим, хто зробив значний внесок у розвиток Чернігова та Героям, які в лютому-березні минулого року не пустили ворога в місто та продовжують боронити Україну від загарбника. 7 листопада виконувач обов’язків міського голови Олександр Ломако вручив відзнаки «Почесного громадянина» двом чернігівцям — завідувачу ортопедичного відділення другої міської лікарні Володимиру Фризу та колишньому міському голові Владиславу Атрошенку. Уперше обраний на посаду 2015-го, він обрав курс на розвиток Чернігова — міста європейського зразка, яким могли пишатися чернігівці — із розвиненою інфраструктурою, оновленим громадським транспортом та рекреаційними зонами. 2020-го свої голоси Атрошенку віддали понад три чверті виборців, що стало оцінкою першого терміну його роботи. Упродовж двох каденцій Владислава Атрошенка Чернігів динамічно розвивався, а його авторитет зріс як на державному, так і на міжнародному рівнях. 

– Я, звісно, вдячний виконувачу обов’язків міського голови Олександру Ломако. Я вдячний депутатському корпусу, і я вдячний усім чернігівцям, які повірили свого часу в місто Чернігів, у те, що місто Чернігів може відновлюватися і може бути лідером серед обласних центрів України. І я впевнений, що спільними зусиллями ми ще повернемо місту лідируючі позиції, якби це важко і як би це фантастично сьогодні не звучало. Я вдячний громаді і вдячний усім людям, і це нагорода громади, – підкреслив Чернігівський міський голова (2015–2023) Владислав Атрошенко.

– Згадаємо ще 22-й рік, коли, зрозуміло, що війна почалася, і потрібно було брати на себе відповідальність. І тоді чернігівці побачили, що значить справжнє лідерство, коли не чекаючи команд згори, не чекаючи якихось інструкцій і тероборона, і харчування, і блокпости, й аварійних десятки ситуацій чи сотні, яких у нас було, й організація нарад, коли всі по свої сфері розуміли, що потрібно робити — це і є справжнє лідерство. На жаль, центральна влада поставилася до цього так, як вона поставилася, – зазначив  в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Додамо: 3-го листопада Атрошенко відмовився від грошової винагороди розміром у десять мінімальних зарплат, що додається до звання. Також за багаторічну роботу в галузі охорони здоров’я «Почесним громадянином Чернігова» став Володимир Фриз. Заслужений лікар-ортопед-травматолог відомий не лише в Україні, а й за її межами. Серед інших професійних досягнень, він одним із перших в області почав робити операції тотального ендопротезування кульшового суглоба.

Це такий день для мене дуже святковий і важливий у моєму житті. Я дуже вдячний усім тим людям, які звернули увагу на мою скромну персону і вирішили, що я вартий бути Почесним громадянином міста Чернігова, – сказав лікар-ортопед-травматолог, завідувач ортопедичного відділення КНП «Чернігівська міська лікарня № 2» ЧМР Володимир Фриз.

– Кількість операцій, які він зробив, напевне, уже за тисячу давно перевалило, і, що важливо, працюючи й на адміністративні посаді, і проводячи операції, він передає досвід молодшим лікарям, що дуже важливо й що є продовженням цієї галузі. Володимир Іванович, крім того, що досконало знає німецьку та польську мови, ще пише твори, публікується в літературному Чернігові й перекладає, – зауважив Олександр Ломако.

Нагадаємо: звання «Почесного громадянина Чернігова» на позачерговій, 35-ій сесії, 1 листопада присвоїли п’ятьом містянам, троє з яких — Захисники Чернігова, військовослужбовці 1-ої окремої танкової Сіверської бригади. Це Микола Стефурак, який першим помітив ворожу ДРГ із 12-ти росіян, що зайшли в тил наших військ, і відкрив вогонь на їхнє ураження, Артур Олефіренко, котрий разом із побратимом знищив два російські танки біля «Епіцентру», а також гранатометник Олексій Приходько, який боровся з ворогом в районі Новоселівки. Завдяки їхнім героїчним зусиллям північний форпост не скорився ворогу.

– На жаль, зараз вони не можуть бути з нами в цій залі. Вони виконують свій обов’язок, захищають Україну в гарячих точках на півдні, на сході в складі 1-ї танкової. Я переконаний, у нас буде нагода, обов’язково, подякувати за їхній внесок в оборону міста й за те, що Чернігів вистояв у 22-у році в цій залі, або в іншому форматі, тому що це, у першу чергу, повага від нашої громади, – констатував Олександр Ломако.

У цей день військовослужбовці ЗСУ, волонтери, рятувальники та медичні працівники отримали медалі «За оборону Чернігова». Зазначимо: цю нагороду запровадили торік, аби вшанувати тих, хто допоміг Чернігову вистояти нескореним та не пустив переважаючого в багато разів ворога в серце країни впродовж лютого-березня 2022-го.

– 24-го лютого, коли все почалося, я ще трішки доробив свої справи, зорганізував сім’ю і поїхав до військкомату. У військкоматі мені сказали: їдь додому, ми тебе викличемо. А наступного я, як чоловік, який повинен захищати свою сім’ю, пішов, отримав зброю, і в строю із 25-го лютого, – розповів військовослужбовець 119-ї окремої бригади територіальної оборони Олексій Бондаренко.

Також виконувач обов’язків очільника Чернігова Олександр Ломако від імені громади міста вручив сертифікат на 5 мільйонів гривень Силам територіальної оборони. Рішення про їхнє виділення ухвалили депутати на позачерговій сесії міськради.

– Підтримку громади ми отримуємо з моменту повномасштабного вторгнення рф на територію нашої держави, з 24-го лютого Чернігівська міська рада постійно нас підтримувала і транспортом, і харчовими продуктами, і теплими речами. Було всебічне забезпечення, – підкреслив командир 119-ї окремої бригади територіальної оборони Олексій Висоцький.

За словами Олексія Висоцького, кошти витратять на дрони та тепловізори для 162-го окремого батальйону територіальної оборони, який зараз виконує бойові завдання на сході нашої країни.