ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

У Чернігові відновлюють пошкоджений дитячий садок та облаштовують у ньому укриття

Featured Video Play Icon

У Чернігівському садочку №4 кипить робота – всім миром відновлюють пошкоджене під час повномасштабного вторгнення приміщення, наводять лад на території закладу. Завдяки міжнародним партнерам, зокрема фінансовій допомозі японської неурядової організації, замінюють вікна, відновлюють дах, який був посічений уламками снарядів. А добровольчий будівельний батальйон «Добробат» за сприяння уряду Бельгії облаштовує укриття.

– Ми тут робимо бомбосховище, щоб наші діти могли відчувати себе в комфорті, саме головне – це безпека. І у вересні на наступний навчальний рік розпочати не в онлайні, ми як батьки, я як батько, я думаю не всі в захваті від онлайн навчання, звичайно, хочеться, щоб наші діти ходили до шкіл, ходили в садочки, вміли і вчилися комунікувати і при цьому щоб ми знали, що вони у безпеці, – розповів співзасновник проєкту «Добробат» Ростислав Смірнов.

Четвертий садочок одним з перших потрапив під ворожі обстріли. Як розповіла завідувачка закладу Алла Дока, у приміщенні не залишилося жодного вцілілого вікна, значно постраждали фасад і покрівля. Вибухами пошкоджено всі 12 павільйонів на території садка, два розбиті вщент. Будівельники вже виконали левову частку відновлювальних робіт.

Нам активно відновлюють благодійні організації міжнародних спонсорів. Дах, вікна нам ремонтують японські благодійники, «Вітри миру» благодійна організація, вони нам зробили ремонт всіх альтанок, демонтували пошкоджені і зруйновані, відновили дах, зараз відбувається заміна дерев’яних вікон, – повідомила завідувачка закладу дошкільної освіти №4 Алла Дока.

В садочку не було бомбосховища. Перед вторгненням ворога освітяни навели лад у підвалі, в якому під час обстрілів ховалися жителі сусідських багатоповерхівок. Але приміщення не відповідало всім вимогам безпеки. Тож на допомогу прийшли «добробатівці», які зробили проектно-кошторисну документацію укриття і наразі проводять відновлювальні роботи.

-Відновлюємо повністю електричні мережі, водопостачання, водовідведення, ливневі комунікації, які проходять через підвал. Повністю робимо всі стіни. Стіни у нас в двох варіантах, буде набризг і будуть повністю відшпакльовані стіни, щоб дітки, якщо вони будуть знаходитися під час повітряної тривоги у цьому приміщенні, могли малювати, займатися якимись справами. Буде зроблено 2 санвузли повноцінні, розраховані по нормах на квадратуру цього приміщення.  Повністю буде зроблена підлога з бетонної плитки, вона буде вимощена, стеля пофарбована, тобто буде все нове, – зазначає волонтер «Добробату» Юрій Тарасенко.

Не тимчасове укриття, а справжнє бомбосховище, отримає садок вже до вересня, зазначають будівельники. До нього вестимуть два входи, один з яких роблять прямо з приміщення. Так вихователі зможуть під час повітряних тривог виводити малечу з груп, не виходячи на вулицю.

– Нам обіцяють, що на вересень буде все готово, уже по верху роботи майже закінчені, будемо чекати як буде облаштовуватися укриття, сподіваємося що на вересень можливо перші числа, друга декада будемо приймати в нашому садочку діток, знову залунає дитячий сміх, – підкреслює завідувачка закладу дошкільної освіти №4 Алла Дока.

Цей проект відновлення – гарний приклад спільної роботи влади, громадських організацій і міжнародних установ. Крім того, це важлива підтримка і для економіки міста. Батьки, які приведуть дітей до садочків, матимуть можливість повернутися до роботи.

І як раз у четвертому садочку ми бачимо синергію роботи «Добробату», уряду Бельгії і японського проекту. Воно працює все в синергії. Відновлення укриттів – це не тільки про безпеку, і це треба розуміти, але це і про економіку.  Це зараз яскравий приклад роботи всіх і гарного проекту, – констатує депутат Чернігівської обласної ради Дмитро Іванов.

– Знаємо, що весь ресурс в Україні йде на боротьбу з путіним, на війну, тому насправді у відбудові дуже багато допомагають. Якщо ми говоримо знову ж про цей об’єкт , то тут з бомбосховищем нам допомагає уряд Більгії, і також дякуємо ще японцям, японські організації, які вставлюють вікна та багато іншого. Тому насправді, коли ми об’єднані, коли ми можемо робити такі кооперації, ми показуємо ефективність і ми є непереможними. Дякую всіх, хто підтримує Україну, – наголосив  співзасновник проєкту «Добробат» Ростислав Смірнов.

Чернігівщина – друга область, куди проєкт «Добробат» зайшов після деокупації. Його основні завдання – розчищення завалів та первинна відбудова пошкодженого житла. Добробатівці допомагали розбирати завали на околицях Чернігова, відбудували 22 багатоквартирних і 200 приватних будинків у Ягідному.