ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

У Чернігові відкрилась «Школа мотанок»: майстер-класи проводить відома майстриня

Featured Video Play Icon

Її мотанки – захоплюють, її картини – надихають. У Чернігівській обласній бібліотеці для дітей відкрили виставку “Творчість – це життя!” майстрині Олександри Дідович.

Свої роботи вона створює переважно в українському етнічному стилі. Розповідає, що в такий спосіб прагне передати любов до рідної країни. 

– Мотанка – це настільки давня українська, навіть іграшкою я не хочу називати, це якийсь оберіг, це символ України, це символ жіночності і вона з таких давен, що не можна її втратити, – зазначаємайстриня Олександра Дідович.

Третину свого життя майстриня присвятила улюбленій справі – рукоділлю. І сьогодні вона прагне, аби чернігівці могли доторкнутися до давнини. Саме тому, на базі обласної бібліотеки було створено “Школу мотанки”, де Олександра Дідович навчатиме майстерності створення ляльок. Перше заняття вже відвідало чимало охочих.

– Щоб лялька була оберегом – треба вкласти душу. це перш за все і якщо навіть вона не зовсім досконала, дарма. Якщо там стільки душі вкладено і людина вважає, що вона зробила дуже гарно, то хай буде це оберіг, – каже майстриня.

Виготовлені ляльки передадуть на фронт, аби підтримати воїнів, які щоденно боронять нашу країну від ворога. Учениці «Школи мотанок» таку ініціативу підтримують. 

– Нашим героям, дуже приємно буде отримати крім того, що їм потрібно для ведення бою, такі наші душевні подаруночки. Вони дуже, думаю, будуть захоплені, раді і носять вони, ми знаємо, – говорить учениця «Школи мотанок» Раїса.

З початку бойових дій на території України  працівники бібліотеки займаються волонтерською діяльністю. І не планують зупинятися. Адже таким чином наближають нашу перемогу. 

– Ми вже сплели більше 20 сіток, нам допомагають працівники нашої бібліотеки, і до нас приходять люди, які читають в нашій бібліотеці. Ми в’яжемо шкарпетки, ми в’яжемо шапочки, ми збираємо коробки для окопних свічок, уже дуже багато передали, – зазначаєдиректорка бібліотеки Тамара Клюй.

Доєднатися до благодійної діяльності бібліотеки, а відтак і створення ляльок може кожен бажаючий. Заняття в “Школі мотанок” проходитимуть один раз на два тижні. Зареєструватися на навчання можна за номерами на сайті обласної бібліотеки для дітей, або на сторінках у соціальних мережах.