ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

У Чернігові планують перейменувати ще 36 вулиць та провулків

Featured Video Play Icon

Позбутися радянської та імперської ідеології, і всього, що пов’язано з країною-агресоркою та її сателітами. До річниці повномасштабного вторгнення у Чернігові планують перейменувати ще 36 вулиць і провулків, назви яких в умовах війни з російською федерацією є неприйнятними, і яким в цілому не місце в незалежній Україні. Йшлося про це на позачерговій сесії міської ради, 9 лютого, при обговоренні депутатських запитів.

Можливо, комусь буде здаватися, що це питання не на часі, але на мою думку, це не так. Вважаю, що в місті-герої, яке зазнало таких великих руйнувань, існувати вулицям з такими назвами як Мінська, Костромська, Декабристів, чи інші неприпустимо. Ми маємо своїх героїв, маємо видатні історичні постаті, які виборювали незалежність та захищали нашу Україну, – зазначив депутат Чернігівської міської ради Роман Резнік.  Нагадаємо, роботу в цьому напрямку місто розпочало одразу після закінчення активних бойових дій, і вже влітку 2022-го з вказівників і документів стерли назви перших 15-ти зі 148-ми вулиць і провулків з російським спадком.

Пропозиції по другій групі об’єктів міська комісія з топоніміки озвучила на початку цього тижня, при цьому акцент при виборі нових назв – на увічненні подій української та чернігівської історії, вшануванні людей, які її творили, та борців за Україну минулого і сьогодення.

З одного боку Роман Наумович правий, такі вулиці як Мінська і так дальше, коли нас бомблять з білорусі і з росії – це образливо для багатьох містян, що в місті, яке так сильно постраждало, досі є такі назви вулиць. Але чому ми з цим не поспішали, тому що тут треба враховувати так чи інакше думки людей, і у нас ще багато часу, у нас ще буде багато героїв України і, можливо, ми список весь не знаємо, яким ім’ям треба перейменувати, – підкреслив виконуючий обов’язки Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Нові назви вулиці носитимуть десятки, а може й сотні років, до того ж, вони мають прижитися і сподобатися громадськості. Так, до прикладу, мешканці вулиці Декабристів, якій робоча група пропонувала повернути історичну назву Чорторийський яр, не погодилися з цим і на загальних зборах зійшлися на Святомихайлівській. Не було згоди і в самій комісії щодо перейменування 1-го Травня, 77-ої Гвардійської дивізії тощо. Тому Олександр Ломако порадив депутатам і депутаткам попрацювали з людьми на своїх округах, особливо щодо вулиць, які є у нинішньому списку, а також запросив усіх до спільного обговорення.

Назначте комісію по топоніміці по цим вулицям, по тим, що ми оприлюднили, і туди я відразу запрошую всіх депутатів, щоб кому це цікаво, кому є що сказать, і представників громадськості, можливо, які захочуть прийти, і ми спільно подивимся цей список. І вже після погодженого цього засідання винесемо проєкт рішення для того, щоб в лютому до річниці повномасштабного вторгнення ми позбулися якоїсь значної частини вулиць, які не мають бути у нашому місті це 100%. Там, де буде спірна позиція, я відразу кажу – ми нікуди не поспішаєм, і якщо буде багато різних думок, аргументованих, ми ту вулицю будем відкладати поки, ще будемо обговорювати. Там, де питань не буде, будемо виносити на сесію і давайте в лютому спробуємо, можливо, не всі 36, але значну частину проголосувать, – зазначив Олександр Ломако.

З переліком вулиць та варіантами їх перейменування, запропонованих профільною комісією, можна ознайомитися на офіційному веб-порталі Чернігівської міської ради.