Факт-новини: оперативні сюжети

У Чернігові тривають капітальні ремонти будинків зі значними руйнуваннями

Featured Video Play Icon

 Чернігів поступово заліковує свої рани. І тоді як ремонти порівняно неважких будинків, що постраждали здебільшого від вибухової хвилі чи уламків, добігають кінця, капітальна відбудова багатоповерхівок із прямим влучанням – у самому розпалі. Так, наприклад, цей будинок на Мезенцева один зі 146-ти, які безпосередньо прийняли на себе удар ворога, і згідно із законодавством, кілька місяців чекали проходження всіх експертиз та розробки проєкту. Вже тиждень на ньому активно працюють будівельники і кажуть, виконали половину робіт. Далі дірки у стінах від “прильотів” закладають залізобетонними блоками, залишаючи місце під вікна, та проводять внутрішні роботи. Попереду у будинка ще відновлення балкону та частини даху, позаду – ремонт і перекриття покрівлі рубероїдом. Значно складніша ситуація з девятиповерхівкою по вулиці Івана Мазепи. Тут внаслідок рашистських обстрілів вигоріла частина будівлі, пошкоджені конструктивні елементи та вікна, повністю зруйновані внутрішньобудинкові комунікації.

Каже, попри те, що на об’єкті всі професійні будівельники, з такими завданнями ніхто не стикався. Однак, є розуміння, що і як треба робити. Із майже півтори сотні багатоквартирних будинків з прямим попаданням 18 взяло на себе управління капітального будівництва ОВА, ще частину, які за висновками експертів можна відновити в межах поточного ремонту, передали на комунальні ЖЕКи. Більшість же багатоповерхівок, а саме 107, капітально ремонтують на замовлення міського управління житлово-комунального господарства за кошти, виділені з бюджету Чернігова. І майже всі вони мають бути відновлені у найближчий місяць та ввійти у зиму з теплом.

За словами очільника профільного управління, кожен із цих семи об’єктів по-своєму складний. Крім того, треба враховувати, що при аварійно-відновлювальних роботах не завжди на етапі експертизи можна оцінити реальний стан будівлі. Проблеми виникають у процесі, і для кожної обирається окреме будівельне рішення. Тому поки важко спрогнозувати, скільки потрібно часу на їх відновлення.

Так, щодо тих будинків, які не встигнуть завершити до опалювального сезону, є попередня домовленість із теплопостачальними організаціями намагатися підключити ті квартири і під’їзди у будинках, що не будуть у ремонті або вже будуть виконані. Попри те, що безпекове питання є компетенцією держави, місто йде на ці колосальні в умовах війни видатки, щоби люди не лишалися сам-на-сам із бідою і без даху над головою. Так, на капітальні ремонти багатоповерхівок Чернігівська міська рада вже виділила понад сто мільйонів гривень і сума коштів збільшується із отриманням нових проєктів та висновків.