ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

У Чернігові триває ремонт будинка по вулиці Толстого: коли планують завершити роботи?

Featured Video Play Icon

З вулиці цей будинок на Толстого вже мало привертає увагу. Про буремний березень і масований обстріл міста росіянами, коли в нього влучили одразу кілька ворожих снарядів, тут нагадують лише сліди від пожеж та подекуди пошкоджені балкони. А також звуки ремонту. Від жовтня коштом місцевого бюджету після довготривалих експертиз і розробки проєкту професійні будівельники відновили розбиту покрівлю, заклали дірки у стінах від “прильотів”, де потрібно – підсилили і відлили заново балконні плити, встановили вікна у зруйнованих квартирах та звели замість знищених стіни між помешканнями, змонтували систему опалення та радіатори, де від попередніх нічого не лишилося. Тобто повністю закрили периметр, аби до зими запустити тепло. Нині ж працюють тільки всередині.

19-го березня снаряд попав мені в зал і була велика пожежа, тушили години три. Згоріло все: меблі згоріли, одежа згоріла, техніка згоріла, навіть фотографії батьківські згоріли, в мене згоріло все, – розповідає  мешканка пошкодженого будинку Олена Кучевська.

Оселі Олени Анатоліївни дісталося чи не найбільше. Крім вогню, який знищив усе до тла, вибухом зруйнувало частково плити між поверхами, внутрішні стіни і перегородки в трьох квартирах, які зараз активно викладають муляри.

Максимально зводимо, стараємся, в такому плані. Мешканці приходять, дивляться, стараєшся швидше і максимально, що в наших силах, – зазначає муляр Володимир.

 –Я тут народилася, в цій кімнаті. Скільки будинку, стільки й мені. Дуже часто сюди їжджу і душу мою тягне це моє. Уже трохи легше якось, що почало зрушуватися з місця, – додає жінка.

В усьому домі особливо постраждалих квартир – з десяток, ледь не в кожній – дрібний поточний ремонт. Попри те, що ці обов’язки взяла на себе держава, в усіх пошкоджених будинках місто виконує найважчу частину – капітальний будівельний ремонт, щоби якомога швидше дати людям дах над головою і допомогти відновити власне житло, від якого їх “звільнили” окупанти.

На даний час виконуються суто внутрішні роботи, а саме замінюються плити покриття, перекриття і міжквартирні стіни. Крім того, коли ми монтуємо певну ділянку, то відповідно певні плити перекриття, які до цього, вважалося, що вони будуть придатними, деякі приходиться міняти, що дещо затягує строк виконання робіт. Відповідно до плану, якщо не буде нічого екстраординарного, то ми повинні десь приблизно до середини лютого 2023-го року повністю здати даний об’єкт, –  каже директор підрядної будівельної організації Павло Хайтов.

Особливого підходу, зокрема, в проєктних рішеннях, за словами підрядника вимагають як масштаби руйнувань, так і вік будинку – в роботі важливо не порушити конструктиву і зменшити на нього навантаження.

Також роботи ми повинні виконувати так, щоб ті люди, які на даний час мешкають, зменшити їх дискомфорт від проведення будівельних робіт. Ну, і відповідно, щоб люди могли користуватися комунальними послугами, не перекривати, скажемо так, доступ до цього, – зазначає Павло Хайтов.

Нагадаємо, у Чернігові капітальними та поточними ремонтами, які фінансуються з бюджету громади, загалом охоплено понад вісімсот багатоквартирних будинків, з них в роботі залишаються до десятка найбільш складних.