Факт-новини: оперативні сюжети

У Чернігові стрімко зростає кількість хворих на Covid: чи вистачить кисню у лікарнях

Featured Video Play Icon

У Чернігові кількість інфікованих коронавірусом за останній тиждень перевищила усі попередні показники. Відділення заповнені важкими пацієнтами, повідомив на оперативній нараді у муніципалітеті керівник другої міської лікарні Владислав Кухар.

«На сьогодні спостерігається стрімке зростання кількості хворих. Маємо за тиждень 1141 особу. Це перевищило попередні хвилі. Більше 1098 – у нас не було. І це ще не пік», – сказав Владислав Кухар.

За прогнозами медиків пік захворюваності очікують в середині листопада. При цьому минула ніч у інфекційному відділенні другої міської лікарні була надзвичайно важкою – у закладах відсутній медичний кисень. Пацієнтів рятують завдяки кисневим концентраторам та кисню, який  виробляється на станції у третій міській лікарні.

Як озвучили на нараді, проблема виникла через одночасну зупинку на профілактичний ремонт двох заводів, які виробляють кисень в Україні. При цьому жодних запасів його не створено і про  експорт з Польщі лише йдуть перемовини на державному рівні. Як результат, місцеві лікарні та їх пацієнти «задихаються» без кисню.

Згідно з інформацією отриманою в обласному управлінні охорони здоров’я, вдень, 26 жовтня, партія медичного кисню на Чернігівщину надійшла. Це дозволить врегулювати проблему на певний час. Друга та третя міські та районна лікарні кисень отримали.

Як відомо, у Чернігові планують купити кисневу станцію для другої міської лікарні за 5 мільйонів гривень. Але якщо вона розрахована на 130 ліжок, при  сьогоднішньому перебігу хвороби, її  кисню вистачить лише на 25 пацієнтів, – підсумував Владислав Кухар. У свою чергу Владислав Атрошенко доручив вивчити це питання аби вирішити цю проблему для міських лікарень кардинально.

Ліків від COVIDу немає. Вакцинація – єдиний захист, наголошують лікарі. Наразі у Чернігові понад 23 % населення отримали дві дози, більше 31% – одну.

При цьому медики закликають до введення більш жорстких карантинних обмежень для невакцинованих, а також збільшення кількості професій, які підлягають обов’язковому щепленню.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вистачить на тиждень: Чернігівщина отримала 20 тонн кисню для лікарень