ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

У Чернігові розпочали відновлення будівель після ракетного удару

Featured Video Play Icon

Вибух я зустріла на власні очі. Вікно полетіло на мене, але я зовсім не постраждала. Мене врятував шматок гіпсокартону, – згадує чернігівка Катерина.

Чернігівка Катерина мешкає в одному з найбільш постраждалих від ракетного удару будинків. Він розташований поруч із драмтеатром, куди зранку 19 серпня російські війська поцілили Іскандером. Жінка розповідає: унаслідок вибуху в будівлі з обох боків повилітали вікна, а в стінах та стелях зʼявилися великі тріщини. Також значно пошкоджено покрівлю. Зараз Катерина разом із дітьми наводить у квартирі лад.

– Прибираємося, тому що багато скла і просто ще квіти полетіли, це було поєднання землі, скла, залишків меблів, гіпсокартону й цегла, – розповідає Катерина.

Зазначимо, унаслідок ракетного удару по центру Чернігова пошкоджено 66 будівель, з них 10 — адміністративні. Комунальники активно працюють над усуненням наслідків обстрілу, зокрема вже прибрали весь бруд та уламки скла із центральних вулиць. Почали й відновлення пошкодженої інфраструктури — ремонт дахів та заміну вікон.

Загалом, по нашому КП «Новозаводське» було 22 постраждалих будинки, покрівлю впродовж цього тижня ми будемо відновлювати. До кінця тижня плануємо відновити,  якщо буде погодна умова, не буде дощів тощо.Щодо вікон — до кінця цього місяця плануємо також, – зазначає майстер будівельної бригади КП «Новозаводське» Юлія Щербак.

Від цинічного обстрілу окупантів постраждав і бізнес. Зокрема, значних руйнувань зазнала крамниця на розі вулиць Магістратської та проспекту Миру — там вигоріло приміщення та вибито всі двері та вікна. За словами орендаря магазину, матеріальні втрати — значні, проте найважливіше зараз — здоровʼя продавчині, яка в момент удару знаходилася всередині.

Оце все було, близько 30 кг, у нашому обʼєкті. Це просто дякувати Небесам, що дівчина вижила, вона в лікарні. Пошкоджена голова, спина, нога, але вона жива. Учора ввечері поїхав, провідав після того, як ми тут усе прибрали, тому що тут пожежа сталася — уламки летіли, вибивали стіни і двері, – розповідає орендар магазину Андрій.

Постраждали також заклади громадського харчування на так званій «алеї їжі». Керуюча одного з ресторанів згадує: у момент прильоту її заклад ще не відкривався й, на щастя, клієнтів у ньому не було. Працівниці одразу спустилися в бомбосховище, а вона пішла на вулицю допомагати постраждалим. За словами жінки, на відновлення закладу після ракетного удару доведеться витратити щонайменше пів мільйона гривень.

Зараз відновлюємо роботу нашого закладу. Працює на даний момент літня тераса лише. Кухня в нас не постраждала, але постраждав фасад вікна, двері. Відновлюємо потихеньку, робимо ремонт у самому закладі, тому що також столи постраждали, – показує керуюча закладу Анна.

Серед пошкоджених адмінбудівель — апеляційний суд. Згідно з повідомленням установи в соцмережах, вона не працюватиме впродовж чотирьох днів, адже в приміщенні немає жодного цілого вікна. Значно постраждала внаслідок ракетного удару й Чернігівська школа № 3. За інформацією директорки закладу Олени Яковчук, різні ступені пошкоджень мають 93 вікна, 15 дверей та до 300 квадратних метрів стелі та стін, тому 1-го вересня сісти за парти і вчитися офлайн діти не зможуть. Для цивільних, які постраждали від ракетного удару 19 серпня, у Чернігові створили єдиний центр допомоги. Українські та міжнародні організації готові підтримати містян, зокрема із заміною вікон та дверей, непродовольчими наборами, або просто грошима. За детальною інформацією необхідно звертатися до відділу звернень громадян Чернігівської міської ради, або за телефонами, вказаними на сайті муніципалітету.