Факт-новини: оперативні сюжети

У Чернігові проводять тренінги для підлітків: чому навчають?

Featured Video Play Icon

Владислава, вихованка Чернігівського навчально-реабілітаційного центру № 2, стала учасницею тренінгової програми для підлітків та молоді. Разом зі своїми однокласниками дівчина пройшла театральну терапію, в основі якої лежить принцип «рівний-рівному». Учні обігрували ситуації з реального життя і  вчилися  захищати особисті кордони та висловлювати думки на широку аудиторію.

– Мені дуже цікаво відвідувати тренінг, бо я там пізнаю щось нове, щось цікаве ну і спілкуюся з дітьми це дуже класно, – каже Владислава.

На базі навчально-реабілітаційного центру проводять цикл із восьми тренінгів для дітей з особливими потребами, заняття з методики соціального театру, групові та індивідуальні консультації з психологом. Ці заходи відбуваються в межах проєкту «Театр для діалогу: ми є світові партнерами». Його реалізують завдяки програмі малих грантів Благодійного фонду «Здоров’я жінки і планування сім’ї» та за підтримки Міжнародної федерації планування сім’ї.

Ми вже втретє беремо участь у цьому проєкті й набуваємо тут перемоги. Наша спільнота й ми проводимо тренінгові заняття і заняття з використанням театральної терапії якраз, і для діток з особливими потребами, і для дітей з інших навчальних закладів нашого міста. Є сертифіковані програми, які якраз реалізували, адаптували й надрукували фахівці благодійного фонду «Здоров’я жінки та планування сім’ї». І стосовно цих тренінгових програм ми і працюємо у своїх навчальних закладах, – розповіла директорка Чернігівського навчально-реабілітаційного центру № 2 Регіна Гусак.

Серед основних завдань проєкту — інформувати молоде покоління про права людини, сексуальну культуру, рівність між жінками та чоловіками і протидію гендерному насильству, а також підтримати морально-психологічний стан підлітків в умовах війни.

Для того, щоби підлітки приймали власне тіло і приймали себе, для їхньої самооцінки, для почуття безпеки та впевненості в собі. Особливо зараз на молодь впливають процеси, пов’язані з бойовими діями, тому консультації це для них також можливість почуватися більш впевненими, подолати внутрішню тривогу та почувати себе в безпеці, – зазначила практична психологиня та керівниця проєкту Ірина Шеремет.

Після завершення тренінгової програми, учні всіх шкіл та професійно-технічних навчальних закладів, де соціальні педагоги та психологи також реалізували цей проєкт, зберуться в навчально-реабілітаційному центрі № 2, аби презентувати вистави соціального театру глядачам, взяти участь у флешмобі, конкурсах та майстер-класах.