НовиниФакт-новини: оперативні сюжети

У Чернігові працюють над відновлення пошкодженої ТЕЦ

Featured Video Play Icon

Позачергове засідання виконавчого комітету ЧМР, єдине питання якого – погодження програми відновлення майнового комплексу Чернігівської ТЕЦ як комунального енергогенеруючого підприємства. За словами міського голови – це технічно необхідне на сьогодні рішення, що прискорить купівлю запчастин та обладнання для запуску потужностей теплоелектроцентралі і, відповідно, проходження майбутнього опалювального сезону.

Наступним після ТЕЦ в управління міста має повернутися і Облтеплокомуненерго, договір оренди з яким завершується наприкінці цього року. Подальший шлях муніципалітет бачить в об’єднанні тепломереж там, де це можливо, передачі їх на баланс комунального підприємства та відокремленні генерації. Такою, за словами Владислава Атрошенка, є практика всіх цивілізованих країн, що у свою чергу відкриє Чернігову двері для залучення інвестора та кредитів на реконструкції і будівництво сміттєпереробного заводу.

Однак це більш далекі плани та перспективи. Війна триває, і попри загрозу повторного наступу і ракетних обстрілів об’єктів критичної інфраструктури, таких як ТЕЦ, а також відсутність гарантій щодо забезпечення Чернігова та інших міст природним газом на сезон, нині основна задача – виконати свою, технічну частину, і підготувати теплогенеруючі підприємства, мережі та будинки до осінньо-зимового періоду. З чим тепловики і комунальники впораються, запевнив міський голова. Та додав, що крім вищеперелічених ризиків, викликом для Чернігова стане фінансова спроможність і проходження поточного бюджетного року. Так, через бойові дії і зупинку бізнесу на тривалий час, місто втратило приблизно 50% своєї дохідної частини. А тому ще від весни веде перемовини з Міністерством фінансів.

Через війну в державі теж поки немає розуміння свого бюджету. Натомість, таку ж специфіку як Чернігів, матимуть й інші міста України, як до прикладу Миколаїв.