Факт-новини: оперативні сюжети

Ввезення генераторів та трансформаторів звільнили від ПДВ та мита: скільки діятимуть зміни?

Featured Video Play Icon

Пройти опалювальний сезон та зберегти свій бізнес за умов відключень світла українцям стало легше. З початку нового року набули чинності закон №2836 та 2837, якими вносяться зміни до Податкового та Митного кодексів України. Генератори, трансформатори, інвертори та ряд іншого електричного обладнання і запчастин, ввезені з-за кордону, відтепер не обкладаються ПДВ та ввізним митом.

-Завозити на митну територію України генератори і трансформатори для використання як у власній господарській діяльності, так і для подальшого продажу, відповідним законом надано право платнику ввезення цих товарів, які підлягають звільненню від оподаткування податком на додану вартість., – розповіла начальниця Чернігівської державної податкової інспекції ГУ  ДПС у Чернігівській області Тетяна Рубан.

Закон №2836 також спрощує зберігання пального для генератора, пояснюють у податковій. Дозвільні документи на це потрібно отримувати лише в тому випадку, якщо об’єм пального перевищує 2000 літрів.

-Це вважається як зберігання паливо-мастильних матеріалів, потрібно брати дозвільні документи, повинні отримувати ліцензію для зберігання ПММ. От даним законом внесені зміни, і платнику дозволили не брати ніяких дозвільних документів, а зберігати у кількості до 2000 літрів мастильних матеріалів для заправки генераторів, – пояснила Тетяна Рубан.

Зміни до Податкового та Митного кодексів України діятимуть до 1 травня 2023 року, а норми зберігання пального – на період дії воєнного стану та протягом 30 днів з моменту його припинення або скасування.