ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

У Чернігові оглянуть і за потреби наведуть лад у простіших укриттях

Featured Video Play Icon

Чернігів добре пам’ятає лютий-березень 2022-го, коли все місто фактично жило в укриттях, і за рік повномасштабної війни звикло до постійної загрози ракетних обстрілів чи ударів безпілотників. Перевірити стан захисних споруд і в 30-денний термін закрити всі проблемні аспекти, а також вирішити питання своєї компетенції в підвалах житлових будинків – таке доручення дала КП та управляючим компаніям міська комісія з ТЕБ та НС, аби тримати в готовності власні сховища та максимально, де можна, допомогти людям. Зокрема, що стосується найпростіших укриттів у багатоквартирних будинках, то в Чернігові на сьогодні таких 1 159.

Відповідно до законодавства, всі вони є приватною власністю мешканців, а тому відповідальність комунальних ЖЕКів чи ОСББ – оглянути їх, і за потреби привести до нормального санітарного стану чи виконати дрібний ремонт.

Це їхні безпосередні функціональні обов’язки: вивезти сміття і якщо десь щось там в підвалі підтікає, внутрібудинкові мережі, будь ласка, зверніть на це увагу, ще раз зробіть інвентаризацію і наведіть там лад. Але створювати там готельні умови ми з вами не зможемо, тому що і коштів замало, та і законодавство не передбачає, щоб ми там робили якісь великі капітальні ремонти, – зазначив заступник Чернігівського міського голови Віктор Геращенко.

Решту, що вважають за потрібне, жителі можуть робити власним коштом. Впродовж 2022-го місто в рамках програми удосконалення укриттів закупило 770 генераторів, 7 тисяч лавок, понад 600 біотуалетів та тисячу ємностей для питної води – загалом на понад 21 млн гривень для тих будинків, які були готові взяти на себе відповідальність утримувати їх та обслуговувати. Ті, хто не зробив цього раніше, але мають таке бажання, можуть звернутися із заявами до управителів зараз. Інше рішення стосувалося сховищ комунальної форми власності, яких по місту 13. Їх найближчим часом мають комісійно обстежити, скласти акти огляду та виправити всі недоліки, виявлені під час інспекції.

У мене тільки єдине прохання як голови комісії до КП: будь ласка, ще раз ті 13 сховищ, які у нас на балансі, і міська рада відповідає безпосередньо, приведіть будь ласка в належний стан. І друге, якщо на підприємстві не вистачає коштів, сформуйте, будь ласка, запитом що не вистачає, скільки потрібно коштів, ми все розглянемо, – підкреслив Віктор Геращенко.

Члени комісії можуть перевірити і укриття в освітніх закладах – від минулого літа коштом міського бюджету вдалося облаштувати мінус перші поверхи у 25-ти садках та 27-ми школах, аби вони могли повноцінно працювати. І на сьогодні ця робота триває, йшлося в муніципалітеті.

Щодо ще майже дев’яти десятків захисних споруд по місту, то за словами Віктора Геращенка вони переважно розташовані у приватних приміщеннях, і бюджетний кодекс не дозволяє виділяти будь-які кошти на ремонт чи покращення стану цих об’єктів, це стовідсоткова відповідальність їх власників.