Факт-новини: оперативні сюжети

Це моя війна: до Чернігова завітала виставка мистецького арт-марафону

Featured Video Play Icon

  Про війну зі злом та про виживання людської цивілізації розповідає нова експозиція “Це моя війна”, що відкрилася в художньому музеї. Її назва – від одноіменного фототвору Євгенії Бєлорусець. Раніше ця робота демонструвалася перед будівлею музею в Герфорді, а нині встановлена на Замковій площі у Дрездені.

Це контрвиступ мистецький проти тих графіті, які є в Німеччині. З’являються за допомогою проросійських сил, які пишуть , що “це не моя війна”. І цим самим митці, якби об’єднуються під цим загальним слоганом, що їхнє мистецтво – це теж певні бойові дії, певна відсіч ворогу, – розповідає директор художнього музею Юрій Ткач.

На виставці глядачі побачать різножанрові твори 13 сучасних українських художників. Зокрема, Сергій Захаров в роботі “Як я Київ за три дні брав” поставився з гумором до спроби окупантів захопити столицю України. Художник Сергій Буньков, який живе в Ізраїлі, приєднався до цієї виставки серією “Україна у вогні”, започатковану навесні 22 – го року. А митець абхазського походження Ахра Аджинджал переживає другу війну у своєму житті. Він створив витончені рефлексії на події, що розгортаються навколо.

Один з учасників – Федір Тетянич. Його вже немає в живих. Він робить пророчі, такі дивні кроки. Він давав нам йти за цими кроками. У 80-х роках він задумав зробити серію, яку назвав “Карманна міні – галерея”. Він казав, на випадок катастрофи у художника в кишені повинна бути міні – галерея, – говорить куратор виставки, художник Геннадій Гутгарц.

У перші дні повномасштабної війни родина Тетянича вивезла його твори з Києва. Наразі вони експонуються в галереях Польщі, Франції, Австрії. Роботи, що представлені на виставці, входить до приватної колекції Геннадія Гутгарца. Чернігівці побачать ще кілька виставок в залах художнього музею в рамках арт – марафону “Емоції друзів”.

Зараз проходить виставка, ми найближчим часом привеземо її сюди, називається “Свобода вибору”. Вона проходить в Херсоні. Це перша виставка після деокупації Херсона. Я думаю, багато виставок буде тут, в цьому чудесному залі, який дуже комфортний для експонування. Аудиторія чернігівська завжди була відкрита, тепла, – зазначив Геннадій Гутгарц.

З творами мистецького проєкту ” Це моя війна” глядачі зможуть знайомитись до кінця березня.