Факт-новини: оперативні сюжети

Нова програма підтримки роботодавців: хто може скористатися та яку компенсацію можна отримати?

Featured Video Play Icon

Підвищити шанси на працевлаштування для українців з вразливих категорій населення – таку мету має нова програма компенсацій для роботодавців. Тепер, якщо підприємство візьме на роботу, наприклад, матір-одиначку або дитину-сироту, держава компенсуватиме йому до 2948 гривень.

Ця компенсація йому надається протягом 12 місяців упродовж 2 років. Тобто умова, що ці особи мають бути працевлаштовані не менше, ніж на два роки. І вона виплачується за кожен непарний місяць роботи, – розповідає  начальниця відділу активних програм зайнятості Чернігівського обласного центру зайнятості Людмила Лисобикова.

Найбільшу компенсацію – 50% фактичних витрат на оплату праці, до 6700 гривень, роботодавці отримають за працевлаштування учасника бойових дій, особи з інвалідністю, яка не досягла пенсійного віку, або людини, якій залишилося менше 5 років до пенсії.

Роботодавець не може скористатися цією компенсацією, якщо він є бюджетною установою, або є Фондом обов’язкового державного соціального страхування України. Також, якщо він має заборгованість зі сплати ЄСВ, зарплати, заборгованість перед державним чи місцевим бюджетом протягом 67 місяців. І якщо проти нього порушено справу про банкрутство, або він є банкрутом, – зазначає  Людмила Лисобикова.

Для отримання компенсації враховуються тільки ті безробітні з вразливих категорій, які на момент працевлаштування були зареєстровані в місцевих центрах зайнятості.

Виплату служба зайнятості буде розраховувати відповідно до даних державного реєстру, і щомісячно нічого більше роботодавець нам не подає, – зауважила начальниця відділу активних програм зайнятості Чернігівського обласного центру зайнятості

На початку лютого в обласному центрі зайнятості були зареєстровані 6346 безробітних, з яких більше 18% відносяться до «квотних» категорій.