ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Чернігів і Реймс спільно вшановують пам‘ять жертв Другой світової війни

Featured Video Play Icon

Французький Реймс, в якому 78 років тому було підписано Акт про безумовну капітуляцію нацистської Німеччини. Найкривавіша війна 20 століття була розв’язана двома тоталітарними режимами – нацистською Німеччиною та комуністичним СРСР, і десятиліття потому весь світ розуміє, що уроки історії не засвоєні, і “ніколи знову” нині повторює російська федерація в Україні. 8 травня, у День пам’яті та примирення, в.о. очільника Чернігова Олександр Ломако як почесний гість взяв участь в урочистих заходах у місті-побратимі Реймсі.

Друга світова навчила світ багатьом важливим речам. Ніколи не можна не зважати на диктатуру, особливо у себе під дверима. Не можна вести переговори та йти на поступки диктатору. Вони лише розбещують його. Потрібно обов‘язково захищати слабші країни, бо в іншому випадку – після них ворог прийде до тебе. І найважливіше – це те, що демократія має значення, свобода слова має значення, права людини мають значення. Саме ці цінності сьогодні захищає Україна, – підкреслив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

 Девʼять років російсько-української війни і 439 днів, як Україна стала щитом від зла для всієї Європи від початку повномасштабної збройної агресії. Свобода та демократія – це спільні цінності, які сьогодні захищають українські воїни.

Наше гасло «ніколи знову» не було ніколи рішучим. Світ не вивчив добре уроки Другої світової війни. Європа і світ знову повторили помилки, які розв‘язали руки диктатору, і новий Гітлер 21 століття знову насмілився кинути виклик всьому світові та пішов війною. Він нищить мирні міста, вбиває наших дітей, змушує мирних українців шукати прихистку по всьому світу, щоб вберегти себе і своє життя. Українці гідно протистоять цій агресії. Ми робимо це не самі, нас підтримує весь цивілізований світ. І я користуючись нагодою хочу подякувати народові Франції за політичну, гуманітарну та військову підтримку, – наголосив Олександр Ломако.

У день перемоги над нацизмом у Другій світовій ми боремося за нову перемогу і вона обов’язково буде, звернувся до учасників пам’ятних заходів Олександр Ломако. 8 травня біля пам’ятника Мученикам Опору, військового Меморіалу, стел Рейну та Дунаю разом із президенткою Великого Реймса Катрін Вотрін, мера Реймса Арно Робіне, ветеранів та військового командування представники делегації від громади Чернігова квітами та хвилиною мовчання вшанували пам’ять кожного, хто боровся з нацизмом, та всіх жертв Другої світової війни.