ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Свідчення про війну: спогади містян, що пережили облогу та окупацію

Featured Video Play Icon

Зберегти історичну памʼять про події 2022-го. Виставка під назвою “Свідчення про війну” 3-го вересня розпочала свою роботу в центрі Чернігова. Біля Катерининської церкви розміщено стенди зі світлинами Чернігівської та Городнянської громад, жителі яких на початку повномасштабного вторгнення пережили жахи війни. Фотографії та особисті спогади мирних людей ще раз підкреслюють наскільки важливо задокументовувати злочини, що російська федерація вчиняє на території України. Однією з перших відвідувачок виставки стала заступниця голови місії Посольства Королівства Нідерландів в Україні.

Важливість таких виставок полягає в тому, що виставка сприяє діалогу. Якщо ви пережили ті жахи, які були і досі є в Чернігові, вам необхідно говорити про це, говорити один з одним і бути відкритими стосовно своїх страхів, мрій та надій стосовно Чернігова. І я дуже сподіваюся, що ця виставка сприятиме цьому діалогу тут, у Чернігові, – зазначила заступниця голови місії Посольства Королівства Нідерландів в Україні Есселін ван Ертен.

Виставка – це ще одне нагадування світу про те, що пережила Чернігівщина під час активних бойових дій, захищаючи європейські цінності, зокрема, свободу, демократію та право на місцеве самоврядування, – зазначив виконувач обов’язків Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

– Я думаю, що всі чернігівці, всі українці і весь світ знає про ту надзвичайно велику та героїчну функцію іі роль, яку виконала наше місто на початковому етапі повномасштабного вторгнення в період з 24-го лютого по останні дні березня-перші дні квітня. Дякую всій спільноті міжнародній і Нідерландів в тому числі за ту підтримку, яку ми отримуємо і будемо отримувати, а Чернігів – це стіна, це місто, яке продемонструвало стійкість усьому світові. Я пишаюсь, що я чернігівець і ми горді, що ми це змогли зробити і я впевнений, що нами пишається весь світ, – підкреслив в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Даний проект реалізується завдяки фінансової підтримки програми MATРA Посольства Нідерландів в Україні, та при партнерстві Нідерландської міжнародної організації РАХ, Українського центру ненасильницького спілкування і примирення “Простір Гідності” та Центру Доброчин,  а також Українського інституту національної пам’яті.

– Виставка – це лише одна із частин нашої спільної діяльності. Також ми проводимо платформи громадської участі у відновленні громад. Це такі майданчики, де збираються просто громадяни. Цей проєкт має декілька напрямків і виставка це лише один з них, яка ще раз показує різний досвід людей, які пережили і що ми встояли, ми зможемо, в цьому наша сила і вона не лише для Чернігова, – розповіла керівниця ГО “ Центр Доброчин” Наталія Дрозд.

На стендах кадри зроблені у лютому-березні минулого року, фотографами Віктором Кошмалом та Олександром Скрипко, оператором телеканалу “Новий Чернігів” Андрієм Кузьменком, а також світлини з архіву Чернігівської обласної лікарні. Окрім знімків на виставці представлені спогади людей, що пережили облогу та окупацію – 36 інтерв’ю з мешканцями Чернігівщини та Городнянщини. Запис свідчень координував Український інститут національної пам’яті.

– Такі проєкти, які фіксують досвід конкретних людей, історії конкретних людей, історії конкретних міст, вони залишаються дуже потрібні. І тому, насправді, щиро вдячний, передусім всім чернігівцям, які боролися, які відстояли місто. Вдячний тим, хто записував, зберігав, фіксував ось ці свідчення про війну, – зауважив заступник голови українського інституту національної пам’яті Володимир Тиліщак.

Основний інструмент – це документи. Документи по цій війні, вони будуть дуже не скоро доступні для вивчення, а якусь історію, якісь елементи сучасної, актуальної історії треба писати вже зараз, – зазначив завідуючий філії військово-історичного музея Чернігівського обласного історичного музею ім. Василя Тарновського Михайло Жирохов.

У Городню, що за кілька кілометрів від північного кордону, ворог увійшов у перші години повномасштабного вторгнення. За майже 40 днів окупації мешканці зіткнулися з логістичними проблемами, нестачею їжі та ліків. Завдяки чернігівцям, човнами через Десну туди доставляли всі життєво необхідні речі, допоки громаду не звільнили від загарбників. 

Люди і влада згуртувалися, допомогли нам тим, чого ми найбільше потребували: і харчуванням дітей, і ліками, і анестезією. Це те, що було найбільш критичне. Саме в цьому нам допоміг славетне місто-герой Чернігів, – розповів заступник міського голови Городнянської міської ради Володимир Пінчук.

Після Чернігова дана виставка їде до Городні, а далі її презентують у Нідерландах. Тому побачити кадри, що назавжди зафіксували події лютого-березня 2022-го, та ознайомитися з життєвими історіями зможуть не лише українці, а й міжнародна спільнота.