ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

До 4,5 тисяч євро: грант на відновлення для мікробізнесу, що постраждав від ракетного удару

Featured Video Play Icon

– Толку сидіти вдома, плакати, і сподіватися на щось краще. Так треба самим робити щось краще.  Ми будемо відбудовуватися, будемо працювати і жити.

Від периметру, стін та стелі до професійного обладнання, техніки і, навіть, посуду. Після російського ракетного удару, 19 серпня, фактично все до найдрібнішого у цьому закладі було пошкоджено. Його власниця каже, заспокоювало те, що всі з персоналу лишилися цілі. За два тижні змогли власними силами відновитися настільки, аби цього понеділка вийти на свій перший повноцінний робочий день.

– Так як ми знаходимося на цьому «пʼятачку», ми найбільше постраждали з цього всього кутка.  По суті, ремонт всередині ми уже більш менш зробили, залишилося у нас найперше – це замінити двері, вікна разом з рамою, тому що воно також все попросідало, – зауважила власниця закладу Наталія Жук.

А також купити нову кавомашину замість розбитої, морозилку та полагодили холодильники. Допомогти з усім цим пані Наталії, як і представникам та представницям іншого чернігівського мікробізнесу, що зазнав збитків внаслідок останньої ворожої атаки, висловила бажання Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках грантової програми для підприємців, котра реалізується в Україні за сприяння уряду Німеччини. Наразі вони готові надавати до 4,5 тисяч євро на відбудову та розвиток, а саме ремонт приміщень, заміну вікон чи дверей, придбання меблів, оснащення, оплату оренди, заробітні плати тощо. Зокрема, і підтримати тих, хто частково чи повністю відновився самотужки.

Навіть зараз мені треба брати кредит, щоб  все нормально зробити і працювати. Воно, можливо, і відшкодується, але вже там через якийсь час. Тому така допомога вона важлива, – зазначила Наталія Жук.

Я думаю, що кожен день для вас грає велику роль, тому сьогодні для вас – це спрощена процедура. Ми будемо намагатися допомогти абсолютно всім, хто постраждав саме від цього удару, якнайшвидше, – повідомила асистентка проєкту МОМ Крістіна Токаренко.

Аби оцінити втрати і зрозуміти нагальні потреби, одразу після офіційної зустрічі у муніципалітеті та у найближчі дні команда Міжнародної організації з міграції має відвідати всіх підприємців та підприємниць, які повідомили про намір долучитися до проєкту, а таких на сьогодні щонайменше три десятка. Далі їхні заявки та бізнес-плани разом із зафіксованими пошкодженнями донори розглядатимуть комісійно та власне, вирішуватимуть, виділяти кошти чи ні – за словами представників МОМу, на це має піти до кількох тижнів.

Загалом, організація прийматиме анкети на грантове фінансування від українських підприємців до жовтня 2023-го включно із десяти областей та Києва. Як зазначається на їхньому сайті, не надаються гроші тим, хто виробляє чи реалізує алкогольні напої, тютюнові вироби або фармацевтичну продукцію.