ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Суд вимагає звільнити Владислава Атрошенка з посади міського голови

Featured Video Play Icon

Відсторонення на рік виявилося недостатньо: за позовом міської військової адміністрації в особі її начальника Дмитра Брижинського, Чернігівський окружний адміністративний суд ухвалив рішення про звільнення Владислава Атрошенка з посади міського голови та дострокове припинення його повноважень. Відповідний документ від 1 червня оприлюднений в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Нагадаємо, Яворівський райсуд Львівщини рішенням від 7 грудня 2022-го на рік позбавив Владислава Атрошенка права обіймати свою посаду та наклав на нього штраф у розмірі 6 800 гривень, і 1 лютого Львівський апеляційний суд залишив ці стягнення в силі.

– Ми це рішення виконали я вважаю, 2 лютого я підписав розпорядження про відсторонення на один рік Владислава Анатолійовича від посади і 9 лютого міська рада проголосувала також за це рішення відповідно, все як написано в рішенні суду, але чиновникам стало мало цього одного року і вони почали домагатися через інші судові інстанції звільнення і дострокового припинення повноважень міським головою Владиславом Атрошенком, – зазначив в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Через пару місяців після введення у Чернігові військової адміністрації її керівник подав до суду зокрема на міську раду та секретаря за нібито неправильне виконання попередніх ухвал, просив визнати рішення міста незаконними, скасувати їх, та вчинити дії щодо звільнення Владислава Атрошенка.

– Цим рішенням ці чиновники перекреслюють вибір людей, вибір чернігівців. Мені дивні їхні пріоритети під час війни в прикордонному Чернігові, коли Україна воює, і коли нам треба всім єднатися. Мені дивно, що їхній головний пріоритет – це дослідження, чи правильно чи неправильно міська рада звільнила Атрошенка, якого і так відсторонили на один рік. Звичайно, ми з цим рішенням не згодні, як і не згодні з попередніми рішеннями судів, так і з цим. І я вам хочу сказати, що чернігівці це сприймають дуже негативно і як особисту образу, тому що люди обрали на виборах міського голову і подобається він комусь, чи не подобається, тільки містяни можуть в демократичний спосіб на виборах вирішити, хто має керувати містом. Не суди, не чиновники, не призначені з Києва керівники військових адміністрацій, а чернігівці. Це місцеве самоврядування, це демократія і ми будемо домагатися цієї справедливості , – підкреслив Олександр Ломако.

 Виконуючий обов’язки підкреслив, що вважає, місто зі свого боку зробило все правильно і при відстороненні виконало, як вказано в ухвалі суду, вказівку “заборонити на один рік”, а тому використає право на оскарження і спробує домогтися поновлення міського голови на посаді – зараз юристи готують апеляцію до Шостого апеляційного суда міста Києва.

Якщо хтось вважає, що рішення суду виконано неправильно, то в Україні є чітка процедура: є виконавча служба, яка жодного разу не зверталася до міської ради з приводу невиконання, чи неправильного виконання рішення Яворівського суду; є у судді Яворівського суду, який приймав це рішення, Матвєєва, право надіслати нам виконавчий акт в який спосіб має бути виконано це рішення суду – він нам його не надсилав. Тому ми виконали так, як там написано – відсторонили на один рік. Відповідно, ця аргументація буде покладена в основу апеляційної скарги і ми будемо досягати поновлення на посаді міського голови, як це вирішили чернігівці на виборах, – повідомив Олександр Ломако.

 Журналісти зверталися за коментарем і до самого позивача, Дмитра Брижинського. У приймальні відповіли, що у начальника Чернігівської МВА день розписаний похвилинно і поспілкуватися він не зможе. Раніше причину і суть свого звернення до суду він озвучував так:

-Я хочу, щоб було виконано рішення суду. Ріщенням суду визначено, що В’ячеслав Анатолійович Атрощенко, йому (Владислав Атрошенко, — ред.) заборонено займати певну посаду. Пан Ломако, з ваших слів, сказав, що він відсторонений, тобто він займає штатну одиницю, з його слів, і ми це бачимо з державного реєстру, де В’ячеслав Анатолійович Атрощенко (Владислав Атрошенко, — ред.) рахується як керівник. Тобто робимо висновок, що він не позбавлений права займати певну посаду, а знаходиться на цій посаді.

Хоча, ще на початку березня в інтерв’ю Суспільному, відповідаючи на запитання про співмірність проступку і покарання Атрошенка, говорив наступне:

– Це тяжке покарання? Це не тяжке покарання. Його ж не лишили нічого. Ну, атдахньот, да і всьо – сказав Дмитро Брижинський.