ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Підрив Каховської ГЕС: Чернігів готовий допомогти постраждалим жителям Херсонщини

Featured Video Play Icon

Чернігів готовий допомогти постраждалим внаслідок підриву Каховської ГЕС. Зокрема, надати пакетовану питну воду та продукти харчування. Також у місті готові приймати евакуйованих жителів Херсонщини, якщо буде така потреба. Про це на засіданні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій 6 червня повідомив виконуючий обов‘язки Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

За його словами, нині ми маємо допомагати одне одному та працювати на випередження. Значимо, в ніч на 6 червня російські війська підірвали Каховську ГЕС. У зоні ймовірного затоплення опинилося близько 80 населених пунктів. Аби врятувати людей проводиться термінова евакуація.

– Ми розуміємо, що значна кількість людей теоретично може бути евакуйована. Ми можемо передбачити певні рішення уряду або РНБО про якесь пропорційне розселення цих людей тимчасово по обласним центрам України або по території України. Крім того, не виключено, що якась кількість людей приїде самостійно в тому числі до нашого міста. Якщо це станеться, можливо в цьому потреби і не буде, але ми маємо підготуватися заздалегідь, – повідомив в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Олександр Ломако наголосив на тому, що Чернігів готовий допомогти постраждалим продуктами харчування та одягом, адже частина мешканців Херсонщини опинилися в кризовій ситуації.

– Ми ці потреби вивчимо, потім звернемося до волонтерських організацій, до комунальних підприємств, до підприємств, установ міста, до громадян, якщо це буде в наших силах — ми зберемо і передамо цю допомогу, – зазначив Олександр Ломако.

Також Олександр Ломако повідомив, що мав телефонну розмову з секретаркою Херсонської міської ради Галиною Луговою та запропонував їм допомогу у вигляді пакетованої питної води.

– Ми зараз через Асоціацію міст України вивчаємо потреби мешканців населених пунктів, які постраждали і готові в рамках цієї потреби попрацювати над тим щоби надати гуманітарну допомогу. Зокрема, наприклад, сьогодні на «Чернігівводоканал» ми отримали станції сортування води, яку ми придбали за кошти міського бюджету. Вона досить швидко може пакетувати велику кількість води і в разі потреби саме в питній воді на цій територі. Ми готові відправити будь-яку кількість, яку можна буде доставити, – підкреслив в. о. Чернігівського міського голови.

Профільна комісія доручила управлінню освіти, фонду комунального майна, відділу квартирного обліку та приватизації житлового фонду підготувати пропозиції щодо місць можливого розселення та місткості будівель для евакуйованих громадян Херсонської області у разі їх приїзду у Чернігів.