ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Створити монастирі та відновити історичну справедливість: ПЦУ про наміри щодо чернігівських храмів

Featured Video Play Icon

Три чернігівські пам’ятки національного значення – Спасо-Преображенський собор, Троїцький та Єлецький монастирі, за які вже в судовому порядку точаться суперечки між державою в особі заповідника “Чернігів стародавній” та УПЦ, висловила намір орендувати Православна церква України. За словами єпископа Чернігівського і Ніжинського Антонія відповідні документи нині на розгляді у фонді держмайна та Міністерстві культури. А на останньому засіданні Священного Синоду ПЦУ, 28 березня, були ухвалені постанови про утворення на базі двох комплексів чоловічих монастирів – Троїцько-Іль’їнського та Єлецького Успенського.

– Зараз в людей у свідомості все таки прокидаються ті моменти, що ми є українцями, і що ми повинні будувати українську державу, а основою української держави все таки повинна бути українська помісна церква, яка не залежить від якихось векторів, інших закордонних впливів на церкву, а через церкву, через діяльність пастирів – на свідомість людей. І тому коли ми дізналися що держава хоче повернути собі Преображенський собор, Троїцький монастир і Єлецький, для того, щоб утверджувати православну помісну церкву в Україні, прийняли таке рішення, що ми можемо претендувати на ці приміщення і відродити те духовне життя, яке проводилося в цих монастирях, – підкреслює  єпископ Чернігівський та Ніжинський ПЦУ Антоній (Фірлей).

 Антоній стверджує: йдеться про відновлення історичної справедливості і досягнення тієї самобутності, якої завжди прагнув український народ, поневолений спочатку російською імперією, а потім радянським союзом. Свято-Іль’їнський монастир був зареєстрований ще на зорі незалежності, однак через аварійність Іль’їнської церкви в комплексі Антонієвих печер так і не був створений. Тому Синод вирішив заснувати його як об’єднаний Троїцько-Іль’їнський, як це було історично, внісши зміни до документів, аби потім мати можливість укласти договір про оренду з державою. Чоловічим раніше був і Єлецький Успенський монастир, і зараз серед монахів є охочі підв’язатися саме в цих святинях і відроджувати українську духовність і духовний подвиг на теренах Чернігова та Чернігівщини, каже єпископ. Водночас, якщо рішення про оренду буде прийняте на їхню користь, запевняє: вони відкриті і до вірян УПЦ, і до її священнослужителів.

– Вже історично так склалося, є в Україні визнана церква помісна православна, яка внесена до диптиху православних церков, являється 15-ою автокефальною церквою у святому православ‘ї. Ми надіємося, що Господь все зверне на те, що це буде єдина українська православна церква і наші брати, які начебто не московський патріархат – це так вони себе називають, – зможуть усвідомити і прийняти для себе рішення: якщо вони пастирі українського народу, пастирі громад української церкви, якщо так вони себе називають, то вони все таки залишаться з Україною і приймуть для себе рішення для, того щоб будувати одну церкву і не будуть служити якимось загарбницьким наративам наших північних сусідів, – зазначив Антоній (Фірлей).

Попри те, що УПЦ публічно позиціонує себе як українську церкву і де-юре прибрала у своєму статуті зв’язки з Москвою, де-факто, за висновком релігієзнавчої експертизи Держслужби з питань свободи совісті, вона залишається складовою російської православної церкви.

Нагадаємо, договори оренди трьох вищезгаданих чернігівських пам’яток спливли ще у вересні 2021-го і до 27 березня цього року УПЦ мали повернути майно державі, а для подальшого користування храмами укласти угоди вже за новим законодавством, що передбачає за це певну плату. Релігійна громада подала відповідні документи, але разом із тим – і позови до Господарського суду Чернігівщини щодо визнання поновленими угод з “Черніговом стародавнім” про оренду на безоплатній основі, як і раніше згідно із Законом України “Про свободу совісті і релігій”, а також відмовилася повертати майно. З цього приводу заповідник, у свою чергу, теж звернувся до суду.