Факт-новини: оперативні сюжети

Стримали наступ ворога: в міськраді вручили відзнаки від громади

Featured Video Play Icon

Він захищав, спочатку був у Маріуполі, тільки почалася повномасштабна війна, відразу речі зібрав і пішов. І більше я його не бачив. Я пишаюсь своїм татом, – говорить Владислав Мекшун про загиблого батька Юрія Мекшуна. 

Син за батька, мати за сина, дружина за чоловіка отримали спеціальні відзнаки від громади міста. 32-ох Героїв, які з перших днів повномасштабної війни стали зі зброєю в руках на захист Чернігова, аби дати відсіч ворогу і загинули, захищаючи рідне місто, нагородили медалями «За оборону Чернігова». 29 вересня, напередодні Дня захисників і захисниць України,  в Чернігівській міській раді посмертні нагороди  вручили 26-ом родинам загиблих. Відзнаку Сергія Журилкіна отримала його дружина Людмила. Чоловік працював майстром на  комунальному підприємстві «Міськсвітло», був справжнім патріотом Чернігова та країни.

На другий день після початку війни він пішов в тероборону, підписав контракт, і став до лав ЗСУ. Зразу пішов захищати своє місто, свій рідний Чернігів. Але на жаль сталося так, що він загинув. Я вважаю, що такі люди, які в перші дні стали на захист Чернігова, заслуговують на пошану від міста, – каже пані Людмила.

Співчуття рідним і близьким загиблих Героїв від себе і громади висловив в.о. Чернігівського міського голови  Олександр Ломако:

Завдяки вам, подвигу ваших близьких, ми сьогодні маємо змогу жити, працювати в Чернігові під українським прапором, який ні на один день не був захоплений ворогом. Це сталося завдяки тому, що хлопці 24 лютого і пізніше, не задумуючись, взяли в руки зброю і пішли захищати рідне місто. Завдяки їм місто вистояло, і не дало ворогу зайти в Чернігів, не пустили його далі в глиб країни, в Київ. І це був вирішальний момент першого етапу війни. Тому ми пам’ятаємо про ваших близьких, ваших дітей, ваших чоловіків. Ми ніколи не забудемо про їхній подвиг. 

Нагороди родинам загиблих разом з Олександром Ломако вручав  Владислав Атрошенко – міський голова, який у 2022-ому також зробив свій вагомий внесок в те, щоб місто вистояло:  територіальна оборона мала зброю, одяг, продукти харчування на першому етапі війни. Він підтримав родини загиблих словами вдячності і поваги.

Подвиг ваших синів і братів, чоловіків є надзвичайно цінним для всієї України. Цей подвиг показав, що вся Україна буде боротися за свої міста, за свою землю, за країну. Місто вистояло, місто не дало себе згвалтувати зовнішньому ворогу, величезна робота  ще буде попереду,  треба буде і відбудовувати місто, і будувати таке суспільство, за яке очевидно були і віддані життя ваших рідних, близьких. І я сподіваюсь, що це ми також будемо робити разом, – зазначає Владислав Атрошенко.

Нагадаємо, відзнака територіальної громади – медаль «За оборону Чернігова», була запроваджена рік тому. Нею передусім нагороджують військовослужбовців ЗСУ, прикордонників, нацгвардійців, правоохоронців і рятувальників, які дали відсіч і стримали наступ ворога на наше місто, а від так і вглиб України.