Факт-новини: оперативні сюжети

За професіоналізм та самовідданість: чернігівських лікарів нагородили регіональною відзнакою «Ордену Святого Пантелеймона»

Featured Video Play Icon

Без світла, води та під час активних обстрілів міста. Умови, у яких доводилося працювати, згадує завідувачка приймальним відділенням екстреної медичної допомоги другої міської лікарні Наталія Ястремська. На початку повномасштабного вторгнення, під час облоги в заклад привозили поранених з усього Чернігова. За професіоналізм та самовідданість лікарку нагородили регіональною відзнакою «Ордену Святого Пантелеймона».

Дуже багато поранених було коли обстріли почалися на вулицях міста Чернігова, біля магазину «Союз», це зразу надійшло 50 чоловік. Ми навіть не могли всіх запам‘ятати, мої дівчатка, вони молодці, вони хватали ручки, олівець, клаптика паперу, щоби всіх зафіксувати, у кого що болить. 02:38 00:47 Я не тільки себе вважаю причетною до цього ордену, а причетним весь мій колектив, всю мою лікарню, моє керівництво, – говорить Наталія Ястремська, завідувачка приймальним відділенням екстреної медичної допомоги.

Серед нагороджених і генеральний директор Чернігівського пологового будинку Василь Гусак. Він, разом зі своїми колегами, попри загрозу життю, весь час залишався на робочому місці. Лікар допомагав новонародженим та молодим мамам. Під час блокади успішно народилося 137 малюків, з яких дві трійні.

Важко, неприємно згадувати, але що можна сказати відчуття були не дуже хорошими, але ми вистояли. Бачите як наша країна стоїть. Приємно що ми такі сильні. Я рахую, що це мій колектив заробив цю грамоту, це не я особисто. Вона буде висіти в колективі, щоби всі бачили, – каже Василь Гусак, генеральний директор КНП «Пологовий будинок» ЧМР.

Під час урочистого заходу в обласному філармонійному центрі представили номінантів від Чернігівщини на отримання головної нагороди — «Ордену Святого Пантелеймона», що у 2009 році був започаткований Міністерством охорони здоров’я. Як розповів голова Чернігівської регіональної ради, цього року серед одинадцяти кандидатів переможцями стали двоє.

Було більше семи номінацій, але зараз, враховуючи що війна, залишились, у 22-у році нагороджувалися тільки цивільні медики цим орденом, у цьому році започатковано і для військових медиків. Сьогодні ми нагороджуємо доктора, військового медика Ірину Комлеву й доктора Любченко з дитячої обласної лікарні, – повідомив Андрій Жиденко, голова Чернігівської регіональної ради «Ордену Святого Пантелеймона, генеральний директор КНП «Чернігівська обласна лікарня».

Подяку за високий рівень підготовки медиків Чернігівщини до нинішніх викликів та за активну допомогу пораненим бійцям висловив командувач військ ОК «Північ».

Бажаю вам надалі гідно нести ім’я лікаря, виконувати свої завдання, які визначені вашими алгоритмами і стандартами, рятувати життя, щоби в цьому вам ніхто не заважав, а тільки допомагали. Шаную і дякую, – сказав Дмитро Красильников, командувач військ ОК «Північ».

Зазначимо, «Орден Святого Пантелеймона» — це найвища громадська відзнака, її присуджують лише один раз за життя. Свої кандидатури подають найкращі лікарі з усієї України. Урочиста церемонія нагородження «Медичним Оскаром» щорічно проходить 9 серпня в День Святого великомученика й цілителя Пантелеймона.