ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Стартував новий сезон «Академії української музики»

Featured Video Play Icon

Минулі вихідні у місті пройшли з «Академією української музики». Другий сезон проєкту розпочався у новому форматі. Окрім традиційних музичних вечорів, передбачені відкриті розмови серед фахівців на актуальні теми у сфері культури, топоніміки, збереження історичної пам’яті та спадщини.

Це обговорення в суспільстві насправді підвищує градус якості і усвідомлення того, про що ми говоримо. Ми себе перевіряємо, чи ми правильно робимо. Дуже важливе сьогодні порівняння. Порівняння різних міст України, – зазначив начальник управління культури та туризму ЧМР Олександр Шевчук.

Для участі в суботній дискусії, яка протягом дня тривала в приміщенні історичного музею, були запрошені фахівці з Одеси. Наші гості розповіли про культурне життя свого міста після початку повномасштабної війни.

-Є відчуття, що у нас стало набагато менше великих подій і це зрозуміло, чому так сталося. Але є відчуття, що ці всі події їздять Харків-Київ-Львів і навпаки. Одеса продовжує свою роботу, як в музеях, так дуже багато працює сучасних митців. Людей завжди важко залучити до музею, а під час війни ще важче. Коли виставка на вулиці – це такий хід до аудиторії. Я дуже рада, що сьогодні ми у Чернігові. Що ви теж робите події, робите зустрічі не дивлячись на війну, – зауважила директорка Центру сучасного мистецтва та культури “Шампанка” (м.Одеса) Олена Підопригора.

Одесити, зокрема поділилися досвідом набуття історичного центру міста статусу пам’ятки ЮНЕСКО. Адже Чернігів цього року став кандидатом на внесення його історичного центру до Списку об’єктів Світової спадщини.

-Це дає політичний аргумент нашим дипломатам у перемовинах з іноземними партнерами. Це відкриває місцевим музеям, громадським організаціям можливість брати участь у грантових програмах ЮНЕСКО. Наразі, бачу такі два пріоритети. Чернігів вже 30 років чекає на чергу в ЮНЕСКО. Я дуже сподіваюсь, що цей статус буде у міста, – підкреслила Олена Підопригора.

Обговорювалась й тема дерусифікації та декомунізації, яка викликає  суспільний резонанс. В Одесі цей процес хоча й динамічний, але не легкий. За останній рік перейменовано понад 280 вулиць.

Ми бачимо, що у нас абсолютно однакові проблеми по всій Україні. Майже однакові групи топонімів, яких ми маємо позбавитись. Однакові дискусії. Умовно, з приводу письменників, радянських діячів, військових, в першу чергу. З приводу незрозумілих космонавтів, героїв-полярників тощо. Чому ми маємо їх залишати, чи треба прибирати, – зазначає історик (м.Одеса) Олександр Бабіч.

Жвава дискусія між фахівцями виникла щодо встановлення меморіальних дошок героям широкої війни.

І у вас, і у нас, і взагалі по Україні меморіалізація пов’язана з загиблими в цій війні. Вона прив’язана або перейменувати вулицю, або дати меморіальну дошку на школі. Ми всі сходимось на тому, що меморіальні дошки такого кладбищинського стилю недоречні. Постійно виконувати тільки замовлення від рідних або побратимів з дошками – серйозна проблема. І ми знайшли декілька інших альтернативних рішень, – уточнив Олександр Бабіч.

Історик вважає доречним висаджувати дерева на честь загиблих воїнів, організовувати спортивні турніри, фестивалі, присвячені їх пам’яті. Учасники відкритої розмови торкнулися такого напрямку, як “темний туризм”. Одеські фахівці зауважили, що туристів можуть зацікавити місця та історичні пам’ятки, які відомі трагічними подіями.

 У Чернігові ми не говоримо про дарк-туризм. Ми показуємо розвалини лише гуманітарним місіям, людям, які можуть допомогти. Єдина думка, до якої ми дійшли, що у Чернігові варто подумати і сформувати одне місце, в яке звести фрагменти, які можуть розкривати тему нашої блокади і відповідно бути цікавими, як об’єкти пізнання і місце, де можна розказувати про те, на що є запит у тих туристів, які приїдуть, – розповіла заступниця начальника – начальниця відділу туризму та промоції міста управління культури та туризму ЧМР Катерина Литвин.

Осінні вихідні з «Академією української музики» завершилися недільним концертом. Ті, хто завітали до філармонійного центру, донатили на підтримку ЗСУ.

-Ми збираємо на потреби ЗСУ і тим часом допомагаємо нашим воїнам наблизити перемогу, – каже волонтерка Віта.

 Симфонічний оркестр Чернігівського музичного коледжу презентував нову програму з творів сучасних українських та німецьких композиторів.

 -Програма дуже  незвична, тобто, вона не така класична, як звикли люди її чути, – зазначає учасниця концерту Софія.

-Нервуємо трошечки. Думаємо у нас все вийде. Готові зарядити людей гарним настроєм, – підкреслила учасниця концерту Діана.

Музичний вечір подарував глядачам прем’єри. Зокрема, прозвучала «Сюїта у старовинному стилі» випускниці Чернігівського музичного училища Юлії Грицун. Оркестр виконав твір «Війна» німкені Марейке Ленц.

Цей формат дуже дієвий і життєздатний. Чому? Тому що люди готуються, приїжджають на ті враження, які хочуть отримати. І це відбувається протягом двох днів – субота і неділя. Я вважаю, що грудневі вечори будуть не менш цікаві. Будуть мати свою колористику, – наголосив Олександр Шевчук.