ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Спорт серед руїн: делегація міжнародної федерації біатлону побувала на лижній базі в Чернігові

Featured Video Play Icon

 На лижну базу у Чернігові 29 серпня завітали поважні гості – представники національної та міжнародної федерацій біатлону, Міністерства молоді та спорту. Вони оглянули знищену російськими обстрілами територію спортивної школи. Про масштабні руйнування вони знали і раніше завдяки фото, але побачити їх на власні очі – це справило сильне враження.

-Вражає той дух, який ви демонструєте. Наприклад, минулого тижня на чемпіонаті світу з біатлону у Словаччині. Ви були там лідерами, майже втричі більше медалей, ніж у інших учасників. Нас дуже тішить, що ви продовжуєте займатися біатлоном в Україні, попри цю складну ситуацію, – зазначив президент Міжнародної спілки біатлоністів Олле Далін.

Школа біатлону у Чернігові від самого початку була сильною. Тут здобували навички олімпійські призери, чемпіони Європи та світу. Вихованці лижної бази і нині продовжують виборювати медалі на змаганнях високого рівня. Але тренуватися у Чернігові, на жаль, вже не можуть.

Велику допомогу нашій федерації біатлону надала міжнародна федерація. Ми дуже вдячні, що ми мали можливість все літо готуватися з вашою допомогою. Серед цих спортсменів, які брали участь у чемпіонаті світу було 5 вихованців цієї Чернігівської спортивної школи. В тому числі призер чемпіонату світу Артем Тищенко, який жив на 2 поверсі цієї бази, – розповів Старший тренер жіночої збірної України з біатлону Микола Зоц.

В березні минулого року на території лижної бази точилися активні бої. Росіяни скидали на будівлю школи авіабомби, обстрілювали її артилерією. Фактично, вціліла лише траса, на якій і нині катаються юні біатлоністи. Все інше потребує відбудови з нуля. Наразі існує перспективна схема мультифункціонального спортивного комплексу, але щоб втілити її у життя знадобиться допомога міжнародних партнерів.

Дуже дякуємо вам за недопуск спортсменів росії та білорусі у міжнародних змаганнях. І теж хочемо від нашої чернігівської команди, від нашої лижної бази подарувати вам  фото, яке буде вам нагадувати, чому немає місця у світовому спорті, – підкреслила Ніна Лемеш.

Іноземні делегати запевнили українських біатлоністів у послідовній підтримці як під час війни, так і після її завершення.