Факт-новини: оперативні сюжети

Спорт рухається вперед: чернігівські гімнастки готові підкорювати нові вершини

Featured Video Play Icon

Дар’я Щербакова відчиняє двері рідного спортзалу Чернігівської школи №19. У руках сумка для тренувань з необхідним спорядженням. Дівчина розминається та повторює вправи. Для вихованки ДЮСШ “Чернігів” художня гімнастика не хобі, а справа усього життя. Вже понад 12 років Дар’я віддає спорту частинку себе, і досягає значних результатів. Влітку юна чернігівка взяла участь у Всесвітній універсіаді, що проходила у китайському Ченду.  Там у команді зі своїми партнерками по збірній Дар’я виборола срібло та показала, що український спорт рухається вперед попри повномасштабну війну з рашистами.

Це для мене все: це моя майбутня робота, це моє минуле, моє теперішнє і майбутнє. Я хочу бути тренером з художньої гімнастики, я хочу передавати  новому поколінню свої знання, свій досвід. Бо насправді гімнастика – це навіть не так про техніку,  як ще й про духовний стан. Я приїхала за три місяці до універсіади і мене поставили в команду, я поїхала на чемпіонат України, нам підтвердили склад, і ми вже цілеспрямовано готувалися на універсіаду. Нас 5 людей в команді, я стояла у груповому складі три стрічки, два м’яча, – розповіла срібна призерка Всесвітньої універсіади Дар’я Щербакова.

Після завершення активних бойових дій на території Чернігова у вихованок ДЮСШ було обмаль часу на відновлення після тривалої перерви. Масштабні руйнування у школі №19, виїзд майже всіх спортсменок з міста, сирени та постійні загрози обстрілів не завадили тренерам відродити художню гімнастику на теренах прикордонного Чернігова. Уже в червні 2022-го вони почали свої заняття, аби показати гідні  результати на рівні з іншими командами України. А відтак до кінця 2023-го знову вдалося зібрати у стінах навчального закладу понад 70 спортсменок. Нині чимало з них беруть призові місця і обертів збавляти не планують.

У нас багато було вже досягнень за 2022- 23 рік, найголовніше досягнення – це срібна медаль на Всесвітній універсіаді нашої гімнастки майстра спорту України. Команда юніорів показала гарні результати: 4,5,6 міста серед 30 найкращих команд України. Увійшли в шестірку найкращих команд і гарні результати показали, гарні програми. За ці два роки ми виконали нормативи майстра спорту – 4 дівчини у нас . Також 10 гімнасток виконали нормативи кандидатів в майстри спорту, взяли участь в чемпіонатах області і різних Всеукраїнських змаганнях, – повідомила заслужена тренерка України з художньої гімнастики Юлія Бориско.

Коли спортсменки роблять піруети зі стрічкою, обручем чи м’ячем, за легкістю та грацією стоять роки кропіткої праці. Заняття охоплюють декілька напрямів: балетна хореографія, розтяжка, фізичні вправи, розвиток координації тощо. Юлія Бориско розповідає, що вона вчить своїх вихованок передусім командній роботі, адже без злагоди  у колективі не вдасться досягти омріяних результатів. 

Наші випускниці завжди успішні. Дякують, що ми їх навчили дисципліні, долати труднощі на змаганнях.  Бо не завжди це бувають перемоги, а є й поразки. Але ми морально працюємо з дітками, вчимо їх долати труднощі, працювати і досягати своїх результатів, своєї мети. Діти наші працюють вони можуть бути і тренерами з художньої гімнастики, тренерами з фітнесу, тренерами зі стретчингу, виступають в цирках займаються, – зазначила Юлія Бориско.

У 2024-му юні спортсменки вже готуються до нових звершень. Нині для дітей розробляють осучаснені програми занять, аби вони продемонстрували високі результати вже цьогоріч у лютому на чемпіонаті України з художньої гімнастики, який пройде у столиці.