НовиниФакт-новини: оперативні сюжети

Безпека – передусім: Школи Чернігова готовлять до нового навчального року

Featured Video Play Icon

  Прибирають, де потрібно ремонтують та облаштовують згідно зі всіма вимогами безпеки. Реалії сьогодення такі, що замість нових предметних кабінетів і термомодернізацій у пріоритеті для Чернігова цього навчального року – шкільні підвальні приміщення, які у разі оголошення тривоги ставатимуть надійним укриттям. Готують до відновлення роботи не всі заклади, а лише ті, де це дозволяє стан та розмір приміщення, а також територіальне розташування.

Інакше, ми маємо всі ризики виграти війну, але втратити саме місто, впевнений Владислав Атрошенко. Адже що довше молоде покоління залишатиметься за межами Чернігова, то меншим буде і відсоток тих, які повернуться.

Вбиральня, яку треба встановити фактично нижче каналізаційних труб, додатковий прохід між кімнатами та сходи до запасного виходу – це те, з чим зіткнулася до прикладу ця чернігівська школа. Від першого дня бойових дій у лютому вона стала прихистком для кількох сотень людей, зокрема і з майже вщент знищених Новоселівки та Бобровиці, тобто навіть тоді, коли зовсім не була до цього готова.

Управління освіти вже замовило для школи необхідні матеріали, як от шпаклівку та фарбу, профілі та дверну коробку для майбутнього проходу, додаткові світильники, лампи, стільці та лавки. Щоб вивільнити більше місця, звідси також перенесуть майстерню з невеликою пилорамою, тією ж циркуляркою тощо. Співробітника закладу, який усім цим опікується, і на якому фактично тримається шкільне господарство, особливо відзначив міський голова.

Власними силами так званий підготовчий етап виконали і в іншій захисній споруді, яку щоправда готують одразу для розміщення дітей із двох навчальних закладів. Вирішувати індивідуальні проблеми з вентиляцією, електрикою та каналізацією, а також забезпеченням генератором та питною водою, як і скрізь, буде місто. Попри колосальні збитки бюджету Чернігова на це виділять стільки коштів, скільки потрібно.

Що стосується першочергового питання безпеки, то його за словами Атрошенка, ці об’єкти захисту забезпечують ледь не на тисячу відсотків. Паралельно місто дбатиме і про безпечність самих будівель шкіл, пошкоджених рашистськими обстрілами – по них вже є експертні оцінки, технічні звіти, замовлені матеріали та вікна і де потрібно, розробляються проєкти на ремонтні роботи.