Факт-новини: оперативні сюжети

Сквер імені Попудренка: яким його бачать історики через кілька років?

Featured Video Play Icon

Місто розвивається, змінюється і стає більш сучасним. Яким бачать парк імені Попудренка через кілька років чернігівські історики? Аби дізнатися їхню думку в туристично-інформаційному центрі провели засідання експертної групи.

Братська могила, яка розташована в сквері, має бути перенесеною, вважає історик Сергій Лаєвський. Поховання загиблих воїнів під час другої світової війни в центрах населених пунктів – це була скоріше пропаганда, аніж пам’ять і пошана до загиблих, кажуть історики.

В свою чергу відомий історик Олександр Коваленко пропонує перепоховання зробити на Болдиній горі. Але з ним не погоджується Сергій Леп’явко, який вважає, що поховання мають бути перенесені за місто – на кладовище. На Красній площі проходить багато масових культурно-мистецьких заходів, “топтання” поблизу могил – неповага до мертвих, вважає історик.

Представник інституту національної пам’яті Сергій Бутко також вважає, що загиблих бійців з братської могили треба перепоховати з усіма почестями на міському цвинтарі.

Учасники зустрічі також підкреслюють, сквер імені Попудренка треба перейменувати. Пропонували варіанти: Магістрацький і імені Левка Лук’яненка. Більш докладно це питання має вивчити комісія з питань міської топоніміки, охорони та збереження історико-культурного середовища Чернігова.

Присутні на зустрічі вважають, що дана комісія повинна відновити свою роботу.