Факт-новини: оперативні сюжети

СІЗО замість подяки: за що вручили підозру Геращенку та чому справу називають політичною

Featured Video Play Icon

-Хочу, в першу чергу, почати зі слів підтримки на адресу і Віктора Михайловича, і його родини, близьких. Ми, звичайно, його не залишимо. Будемо боротися і юридично, і в публічній площині, тому що це, однозначно, політична справа.

Так, 20 червня, розпочав загальноміську нараду в муніципалітеті виконуючий обов’язки очільника Чернігова Олександр Ломако. Напередодні, заступника міського голови Віктора Геращенка після обшуків у кабінеті та вручення підозри, за рішенням київського суду взяли під варту на 60 днів з альтернативою застави у розмірі 32 мільйонів гривень. СБУ інкримінує йому зловживання владою або службовим становищем та організацію схеми привласнення 30 млн бюджетних коштів на купівлі трансформатора для розбитої ворогом Чернігівської ТЕЦ влітку 2022-го в координації з керівництвом компанії-постачальника. Тоді, коли місто ризикувало залишитися без опалення та електроенергії, а потрібне обладнання було в Україні в одному екземплярі, придбане в офіційного дилера за ціною, яку виставив виробник – зазначив в. о. міського голови.

-Всі ми знаємо Віктора Михайловича як порядну, таку скромну, порядну щиру людину. Кожного дня ми бачилися на роботі, працювали над вирішенням ряду важливих питань, а сьогодні ніч він провів у київському СІЗО, Лукʼянівському, і це, звичайно, дуже несправедливо, й іншими словами, як шок, описати це важко. Ну, він точно нічого не крав. І слідство, навіть, про це не стверджує. Я прочитав уважно текст підозри, яку йому вручили, – там не має жодного слова про те, що він мав якусь особисту корисливу вигоду, чи діяв в інтересах осіб там в міській раді, чи в місті Чернігові. Вони пишуть, уявіть собі, що він діяв в інтересі виробника цього трансформатора, – зазначив Олександр Ломако.

Нагадаємо, один із основних об’єктів критичної інфраструктури – Чернігівська ТЕЦ, значно постраждав під час бойових дій у лютому-березні внаслідок численних артилерійських, ракетних та авіаційних атак росіян. У квітні за ініціативи міського голови Владислава Атрошенка в місті створили робочу групу з оцінки збитків і відновлення теплопостачальника, яку очолював Геращенко, а фірма “Технова”, що користується комплексом ТЕЦ, замовила експертизу. В офіційному листі орендаря від 11 травня, зокрема, йшлося, що в результаті обстрілів підприємство понесло збитки у понад 800 млн гривень, а прямим влучанням був зруйнований силовий трансформатор, цитуємо “без заміни якого ЦМК (цілісний майновий комплекс) не зможе функціонувати в нормальному режимі ні протягом міжопалювального періоду, ні під час ОЗП (осінньо-зимового сезону) 2022/2023, через ризик повної зупинки…” Тобто, ЦМК фактично перебував на межі, і аби чернігівці не зосталися без гарячої води і тепла в оселях, з міського бюджету на купівлю цього трансформатора було виділено 53,5 млн гривень, йшлося на нараді.

– В місті нормально пройшов сезон і зі світлом у нас була трошки краща ситуація, ніж у багатьох інших обласних центрах, в тому числі, столиці. Так от, замість того, щоб подякувати і, скажемо так, оцінити фахову роботу, порушується кримінальне провадження, це дуже нагадує 30-ті роки, по анонімці, що цей трансформатор був непотрібен. Ну, це ми вже зрозуміли зараз, що це була тільки підстава порушити цю справу – “Державна зрада” і “Диверсія”. Ну, а потім уже в ході, начебто, купили його більш, ніж в два рази дорожче. Я собі не можу уявити, як товар, який коштує 20 млн, як пише слідство, можна купити за 54 млн, це неможливо ні в нашій країні, ні в будь-якій іншій. Тим більше, та переписка, яка у нас є з іншими постачальниками, в тому числі з-за кордону, ну якщо курс перевести мільйон 400 євро і більше, які нам пропонували інші, це без доставки, він був би значно дорожчий. А ті цифри, які зараз, вони там значно більші 60-70 млн. Як можна придумати це?, – зауважив Олександр Ломако.

За словами Олександра Ломако, так само електронною поштою велася вся переписка і з дилером, в якого власне було придбано обладнання, і якщо з ним, можливо, Геращенко і зустрічався для підписання угоди, то керівника чи представників заводу-виробника він стовідсотково не бачив і не спілкувався з ними.

– Доказів ніяких в цій підозрі немає, є тільки якесь припущення слідства, що він коштує отаку-то ціну, є факт, підтверджений, що ми купили його за іншу ціну. Немає ні моніторингу, ні порівняння, ні розуміння ситуації, що це було літо 22 року, коли Україна була в умовах дуже важкої логістики, виробництва, і з-за кордону якби його привозили, воно було б а-дорожче, б-невідомо, коли б він приїхав, був би змонтований і чи ТЕЦ змогла б його використовувати до початку опалювального сезону. Він був єдиний в Україні, цей трансформатор, і зрозуміло що ми його купили по тій ціні, по якій запропонував виробник. При чому, повторюсь, що це не якийсь там ФОП, чи десять ФОПів, а це офіційний дилер, який його продав місту. Ну, можливо, якби купили на ці гроші барабани, або прибирали Бориспіль за 52 млн, який не працює, то може б ніхто на це не звернув увагу. А купили трансформатор – це великий злочин, завдяки чому в місті відбувся опалювальний сезон і було світло, – підкреслив Олександр Ломако.

Додамо, що свою позицію щодо порушених СБУ кримінальних проваджень за статтями 111 та 113 ККУ «Державна зрада» та «Диверсія» висловлював і міністр енергетики України. У травні, під час свого робочого візиту до Чернігова, на питання щодо цієї справи він відповів наступне:

-Я думаю, якщо є питання відновлення, його треба швидко вирішувати і його треба вирішувати будь-якими засобами. І якщо є громада, яка хоче це зробити, і це обʼєктивно, що вона хоче, і має можливість, і вона це зробила – ну, я не знаю там кваліфікацію, чому ст. 111 “Державна зрада”… Ми пережили таку зиму, і я вам скажу відверто, що кількість “нестандартних” рішень, які ми приймали з точки зору самої енергосистеми, з точки зору розвантаження, навантаження, підтримання, зʼєднання, швидкого відновлення – ніколи їх не було за всю історію України, – підкреслив міністр енергетики України Герман Галущенко.

В муніципалітеті вважають, що це політична справа, в якій Геращенко став заручником, і яка не має жодної юридичної перспективи. Адже, якби були факти протиправних діянь, вони б були давно оприлюднені. Віктор Геращенко як заступник міського голови завідує сферою житлово-комунального господарства та енергетики, а також очолює штаб підготовки міста до опалювального сезону – опікується, зокрема, процесом повернення ТЕЦ із 23-річної оренди в управління громади, що має відбутися у найближчий місяць-півтора, та питаннями залучення гуманітарної допомоги для роботи критичної інфраструктури. І, за словами Ломако, можливо комусь хочеться, аби ці напрямки були не досить якісно виконані. Тому міська влада буде боротися і домагатися справедливості та насамперед, зміни запобіжного заходу.