ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Школу №3 Чернігова активно відновлюють після ракетного удару: коли розпочнуть очне навчання?

Featured Video Play Icon

Чернігівська школа №3 готується до нового навчального року, попри всю шкоду, завдану їй російським ракетним ударом 19-го серпня. Заклад знаходиться дуже близько до епіцентру вибуху “Іскандера” і за лічені дні до початку занять зазнав численних пошкоджень. Зокрема, різною мірою постраждали майже сто вікон.

Крім того, ушкоджено 15 дверей, до 300 квадратних метрів стелі – і армстронг, і штукатурка – і різноманітні дрібні ушкодження, які ми навіть не рахуємо. Головне – вікна, двері, стеля, – розповіла директорка школи №3 Олена Яковчук.

28-го серпня до школи прибули нові вікна. Їх виготовлення і встановлення повністю профінансувала німецька організація GIZ, яка запропонувала свою допомогу Чернігову майже одразу після трагедії. 

-Це 31 вікно і ще низка склопакетів. Бо 31 буде повністю замінене вікно, і на інші – склопакети, якщо за нашими розрахунками все було правильно. Ще буде полагоджена частина механізмів, бо частина фрамуг просто вилетіла разом із замками. І не всі вони підлягають налагодженню механізмів, – повідомила Олена Яковчук.

Паралельно у 3-й школі проводять внутрішні ремонтні роботи, профінансовані з міського бюджету. Зокрема, відновлюють пошкоджену вибуховою хвилею підвісну стелю. Також триває термомодернізація закладу. Цього літа в одному з корпусів замінили старі радіатори, а нині облаштовують нову систему опалення у спортзалі.

-За дослідженнями міської ради ще чотири роки тому у нас була велика пропускна здатність стін, виходило тепло. В нас були “точки холоду” – загалом наче тепла школа, але в деяких кабінетах шалені перепади температури. Наприклад, один радіатор зовсім холодний, інший – гарячий. В одному кабінеті 23 градуси, а в іншому – 13 поряд, – зазначила директорка школи №3.

Олена Яковчук сподівається, що до 1-го вересня у школі встигнуть відремонтувати всі вікна, і навчальний процес можна буде розпочати очно. Але остаточне рішення буде за батьками.

-Ми ж чекали вікон. Сьогодні побачимо, який темп. Якщо підтвердиться, що дійсно до середи завершать, тоді ми проведемо опитування, чи вони готові вийти, щоб без укосів їхні діти працювали,- зауважила Олена Яковчук.

З 1-го вересня цього року у школі №3 навчатимуться 1952 дитини.