ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Юридична підтримка постраждалих від російського удару: хто надає та куди звертатися

Featured Video Play Icon

Чернігівці, які постраждали внаслідок російського терористичного акту вранці 19-го серпня, продовжують отримувати кваліфіковану підтримку, зокрема й юридичну. Надавати її містянам зголосилися і співробітники  громадської організації “МАRТ”. Фахівці проводять безоплатні консультації як на базі власного офісу, так і в єдиному центрі допомоги. Він майже тиждень функціонує у  Чернігові. 

– З початку роботи Єдиного центру постраждалим внаслідок ракетного обстрілу, в принципі там було багато організацій громадських і міжнародних фондів, у  тому числі наша організація доєдналася до роботи цього центру, юристи нашої організації надавали правові консультації, – розповів керівник громадської приймальні ГО “МАRТ” Дмитро Науменко.

Як зазначив Дмитро Науменко, до правознавців звернутися можуть усі, чиє житло було зруйноване або зазнало серйозних ушкоджень. Для цього потрібно надати необхідний перелік документів. У разі виникнення будь-яких складнощів, наприклад, з ідентифікацією особи або засвідченням права власності, юристи надають оперативну допомогу.

– Юристи консультували з загальних питань, більше цікавило питання щодо реєстрації повідомлень про пошкодження житла, про порядок отримання відшкодувань як від держави, так і від міжнародних фондів, оформлення документів, відновлення втрачених документів, які пов’язані з тим, щоб в подальшому можна було отримати допомогу і компенсацію від держави.

Треба розуміти, що допомога є різною, як від держави, так і від органів місцевого самоврядування, від органів міської влади, – повідомив Дмитро Науменко.

Юрист громадської організації Олександр Жилінський у перші дні після ракетного удару по Чернігову почав приймати відвідувачів, аби допомогти їм вирішити нагальні питання. За його словами,  містяни звертаються за кваліфікованою консультацією не лише щодо випадків, які пов’язані з відшкодуванням витрат за пошкоджене житло.

– Перш за все зверталися дійсно з приводу пошкодженого або зруйнованого майна. Але були питання і пенсійного забезпечення, питання житлові, сімейні,  люди, коли ми представлялися, що ми є юристами і ми консультуємо з будь-яких юридичних питань навіть не пов’язаних з цією подією 19.08, то люди задавали й інші питання, – зазначив  юрист ГО “МАRТ” Олександр Жилінський.

Усі, хто наразі потребують юридичної підтримки, можуть звертатися як до єдиного центру допомоги, так і до приймальні ГО “МАRТ”. Там проходить запис на прийом до фахівців. За необхідності громадяни також отримують консультації в телефонному режимі.