ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Що відбувається з відключеннями світла у Чернігові і як забезпечити критичну інфраструктуру?

Featured Video Play Icon

Без світла по 16 годин на добу, а подекуди, через знеструмлення разом із житловими будинками котелень, теплопунктів та підвищувальних насосних станцій – і без холодного та гарячого водопостачання. Ситуація з відключеннями електроенергії, в яких країна живе останні два місяці, та введення посилених графіків, при яких не діють вжиті раніше заходи щодо роботи критичної інфраструктури, стала топ-темою загальноміської наради 16-го липня – в день, коли енергетики від ранку задіюють одразу чотири черги. За участі мешканців мікрорайону, який потерпає від обмежень чи не найбільше, та власне представника “Чернігівобленерго”. 

Причина страждань великої кількості людей по всій Україні – це геноцид з боку російської федерації, яка знищує, за словами президента, 50% в порівнянні з минулою зимою, то 50, а в порівнянні з довоєнним часом, то більше, генерації всієї.  Але перше: що в біса у нас відбувається з електроенергією в Чернігівській області, в місті Чернігові? І друге, як представник громади, від імені громади я вимагаю від “Обленерго” забезпечити роботу так, щоб обʼєкти критичної інфраструктури не відключалися поки це можливо, – зазначив  в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако

Як повідомив виконувач обов’язків очільника Чернігова, місто зі свого боку готове включатися технічно і фінансово, як робило це у попередніх 2022-му та 23-му роках, коли більшість об’єктів підключили до двох ліній, аби у разі відключення однієї, живлення не зникало. Однак нині вимикають обидві одночасно. 

З електропостачанням ми вже якось підлаштувались, але проблема води, оцієї докачки від третього-четвертого поверху – це просто вже така ситуація, з якою, не буду зараз очевидні речі вам розповідати, розповідати про людей старшого віку, з інвалідністю, про маленьких, про дорослих – всі страждають, – сказала представниця ОСББ мікрорайон «Масани».

Дійсно, у нас досить складна ситуація в енергосистемі, і ліміти, які нам доводить НЕК “Укренерго” ми не можемо їх ні скоригувати, ні відмінити.

Багато було зроблено минулого року, коли були відключення. Так, були прокладені тимчасові лінії для того, щоб забезпечити, але з тих пір графіки змінились і обʼєми змінились і буде ще збільшено відключення по місту. Тому проводяться зараз роботи з оцінки того, де можна змінити лінію живлення критичної інфраструктури, і перезавести ті самі котельні в інше місце, – зауважив старший диспетчер Чернігівської міської оперативно-диспетчерської групи АТ “Чернігівобленерго” Олександр Ленько.

За інформацією Ломако, лімітів, для того щоб повноцінно працювала критична інфраструктура у місті, на сьогодні достатньо. Підтвердив це і голова правління “Облтеплокомуненерго” та профільний радник.

Підприємства теплопостачання та водопостачання на місяць споживають приблизно 2,5 млн кВт/год енергії для забезпечення роботи своїх об’єктів. Кількість електроенергії, яка виробляється в нашому місті на нашому комунальному підприємстві, і це за рахунок того, що дуже багато було зроблено самим містом в цьому напрямку, складає 35 млн кВт/год, тому вирішення є. Дійсно, оператор системи розподілу повинен забезпечити таке відключення і таке дотримання лімітів, яке не буде стосуватися об’єктів критичної інфраструктури, – повідомив позаштатний радник секретаря Чернігівської міської ради з питань сталого функціонування, розвитку та модернізації системи теплопостачання Олексій Щербина.

Котельні і теплопункти це не лише про опалення і проходження зими, але і про централізоване водопостачання, адже на них також розміщуються підвищувальні насосні станції, котрі подають питну до багатоповерхівок. Критично важливих об’єктів лише теплогенеруючих підприємств і Чернігівводоканалу в місті більше двох сотень, і вирішити ситуацію тільки за рахунок генераторів складно. Крім того, питання по кожному з них вирішується індивідуально.

До прикладу, за підрахунками водоканалу, каналізаційні насосні станції сумарно за червень знеструмлювалися по 127 годин кожна, а це 5 діб на місяць, але попри це – всі працювали безперебійно.

Цього не видно, цієї роботи. У нас кожної доби відключається 17 каналізаційних насосних станцій із 24, і вони також відключаються в тому ж режимі, як і світло чи електроенергія в мешканців. І наші люди вимушені в будь-який час доби виїжджати на місце, встановлювати генератори, на деяких працюють відкачки – це все відкачувати, далі централізовано це все вивозити і потім ще вранці треба йти на роботу. Знову ж таки, ніхто не відмінив призову.  Вже в нас практично немає енергетиків, скоро не буде водіїв, – зазначив директор КП “Чернігівводоканал” Сергій Малявко.

Кожен генератор це постійний людський ресурс та обслуговування – пальне, мастило, техпідтримка тощо. Встановлена на одному з об’єктів система автоматичного запуску, за місяць роботи “три години через три” вийшла з ладу і зараз в ремонті, каже керівник водоканалу.

Немає якоїсь пігулки універсальної, що все запрацює.  Тому звертаюсь до мешканців – із розумінням поставитись до цього питання, бо буде гірше, і з повагою, прохання, з невеликою повагою до комунальників, – констатував Сергій Малявко.

Оскільки мова про майже 300-от тисячне місто, нині питання енергетики – ключове для громади, йшлося в муніципалітеті. Завдання в.о. міського голови до “Чернігівобленерго” – впродовж тижня знайти зі своєї сторони рішення щодо забезпечення критичної інфраструктури електрикою поза лініями, що потрапляють до графіків відключень, і від наступного понеділка розробити план і працювати над цим вже спільно зі спеціалістами міста. 

Що від нас треба – скажіть нам, ми зробимо. А те, що від вас треба, ми вимагаємо, щоб ви зробили, для того щоб обʼєкти критичної інфраструктури, які забезпечують населення, як мінімум, холодною і гарячою водою, там окремо можна буде поговорити, подумати про ліфти, плюс каналізація, плюс інші важливі обʼєкти, щоб вони не відключалися поки я повторюся це можливо, –  підкреслив Олександр Ломако.

Власне, на Масанах, як одному з найпроблемніших наразі районів, ситуація із водою на верхніх поверхах має невдовзі поліпшитися: за повідомленням представника “Чернігівобленерго”, на кабельній лінії, що живить критичну інфраструктуру і має пошкодження, тривають ремонтні роботи – люди працюють без вихідних, аби завершити їх, максимум, до кінця наступного тижня.