Новини

Як зберігати продукти у разі відключення електроенергії – поради Держпродспоживслужби

В умовах аварійного або вимушеного відключення світла, коли електроенергія може бути відсутньою протягом тривалого часу, виникає питання зберігання продуктів. І це однаково стосується як пересічних громадян, так і операторів ринку, котрі займаються виробництвом та реалізацією харчових продуктів. Адже при відсутності електроенергії не працюють холодильники, морозильні та охолоджуючі торговельні камери, харчова продукція може зіпсуватися і стати небезпечною  для споживання.

Читайте також: Як залишатися на звʼязку в критичній ситуації – рекомендації Держспецзв’язку

Щоб уникнути подібної ситуації,  Головне управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області рекомендує споживачам насамперед подбати про безпечну температуру в холодильнику та морозильній камері. Вона становить 4°С або нижче для холодильника та 0°С або нижче – для морозильної камери.

Готуючись до надзвичайної ситуації, заморозьте контейнери з водою, щоб мати змогу зберегти температуру їжі 4°С або нижче, якщо вам доведеться виймати продукти з холодильника. За можливості запасіться сухим або блоковим льодом.

Якщо електроенергію вже відключили, тримайте дверцята холодильника та морозильної камери зачиненими. Протягом 4 годин у холодильнику, 48 годин у повній морозилці та 24 годин у напівпорожній морозилці продукти залишаються безпечними. Якщо електроенергія відсутня більше ніж 4 години, помістіть лід до продуктів у холодильник.

Не перевіряйте їжу на смак. Якщо маєте сумніви щодо її безпечності краще викиньте її відразу. Також позбудьтеся продуктів, які швидко псуються. Це стосується м’яса, риби, нарізаних фруктів та овочів, яєць, молочних продуктів та їх залишків, якщо вони зберігалися більше ніж 4 години без електроенергії або джерела холоду. Також відправте до смітника будь-яку їжу з незвичним запахом, кольором чи текстурою.

Перевіряйте температуру продуктів, що зберігаються в морозилці або в холодильнику з додатковим джерелом холоду за допомогою термометра. І позбудьтеся їх, якщо температура перевищила 4°С.

Безпечно приготувати чи повторно заморозити можна ті продукти, які все ще містять льодові кристали чи мають температуру 4°С або нижче.

Для приготування страв краще використовувати олію, а не вершкове масло. Самі страви потрібно робити якомога простішими, з мінімальною кількістю інгредієнтів. Найкраще зберігаються добре виварені або протушковані крупи та м’ясо. Також можна запекти буженину, яка зберігатиметься внаслідок наявності у складі солі як консерванту. Продукти тривалого зберігання можна розміщувати в судках для одноразового прийому їжі. Приготовлені страви краще виставляти на балкон або вивішувати за вікно.

Для операторів ринку у фахівців Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області також є відповідні рекомендації.

Зокрема, на підприємствах, у магазинах, супермаркетах та на агропродовольчих ринках суб’єктам господарювання слід використовувати генератори. Незважаючи на систематичні перебої зі світлом, підприємцям необхідно дотримуватись відповідних температурних умов зберігання харчових продуктів, забезпечувати належний санітарний стан у холодильних та морозильних камерах, вживати запобіжних заходів реагування, не допускати повного розморожування харчових продуктів. Зберігання продуктів можливе при температурі, яка не спричиняє шкоду здоров’ю споживачів та мінімізує  ризик розмноження патогенних мікроорганізмів.

Продукти з морозильних камер, які розморозились, повторно заморожувати заборонено!

Переконайтеся, що у вашому холодильнику та морозильній камері є термометри. Температура у морозильній камері не повинна перевищувати позначки -18°С, а в холодильнику – не більше +6°С. У разі відключення електроенергії термометри приладу покажуть температуру в холодильнику та морозильній камері, щоб допомогти вам визначити, чи безпечні продукти.

Якщо ви заздалегідь знаєте, що відключення електрики триватиме понад 4 години, можна згрупувати продукти разом у морозильній камері, за умови дотримання товарного сусідства. Це допомагає продуктам залишатися холодними довше.

Заздалегідь купіть або приготуйте холодогени, пакети з гелем, тощо і заморозьте їх. Зберігайте це в морозильній камері для подальшого використання в холодильнику.

Тримайте дверцята холодильника або морозильної камери закритими, щоб запобігти потраплянню теплого повітря.

Якщо електрика була вимкнена не більше ніж на 4 години, охолоджені продукти будуть в безпеці доти, доки двері залишаються зачиненими. Коли живлення буде відновлене, перевірте температуру як в холодильнику, так і продуктів.

Не підлягають подальшій реалізації продукти, які швидко псуються (наприклад, м’ясо, птиця, морепродукти, молоко), якщо вони зберігалися в холодильнику при температурі вище 15 °C протягом 4 годин або більше.