ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Щедрий врожай городини: як змінилися ціни на популярні овочі в Чернігові?

Featured Video Play Icon

  Городина цього року як і минулого – вродила. Особливо картопля. Це підтверджують і продавці, і покупці, які самі вирощують овочі на своєму городі. Тому відразу запевнили: жалітися на родючість української землі і врожай не будуть.

Дуже гарний, дуже гарний, хто трудився і садив дуже гарний. Занадто. Куди її дівать? Знаєм куди дівать нашим хлопцям ЗСУ, нехай хлопці їдять і перемагають.

Ціни на картоплю господарі-продавці ставлять різну, все залежить від розміру бульби. Дрібна – дешевша, більша – дорожча.

Картопелька? 15- 12 . Який сорт? Белороса і Прада. Врожай цього року який? – Добрий.

Звичайно, ціна на картоплю буде зменшуватися. Та люди, які самі вирощують городину, не в захваті від того, що їх праця так низько цінується.

Я ж із села. Картопля по 12 грн. – Це нормальна ціна? – Конечно, нормальна, вона б ще дорожче була. Її виростить дорожче надо.

У порівнянні з минулим роком ціна підвищилася всього на декілька гривень. Що стосується іншої продукції, такої як морква та буряк, то нічого не змінилося: від 20 до 30 грн – морква. Буряк червоний столовий – 20- 25. Капуста білокачанна 25, цвітна за такою ж ціною, чого не скажеж про цибулю ріпчасту. Як торік, так і зараз вона помітно дорожча за інші овочі – 50 грн за кілограм. Часник, звичайно, ще дорожчий.

По 20 любий, а оце часник по 180, а там по 200 є. То у вас дешевше? – Авжеж, – каже Степан.

У 2022-ому можна було купити і за 150. Але ціна тут вища не просто так, цьому є причина.

– Свій товар ми піднімаємо цінуємо вище. Бо домашнє є домашнє? Авжеж. Самі ростили, самі поливали і з цього маємо копієчку. Бо треба якось жити, – зауважив продавець Степан.

Зелень домашня: кінза, базилік – по 20 грн. Петрушка, кріп по 15 за пучок, хоча можна знайти і дешевше.

А зелень? – 10 грн, вся люба зелень. Все по 10? – По 10. Просто акція якась. – Акція, але нема людей.

Ставлять нижчу ціну не тому, що якість гірша, а щоб вторгувати хоч щось.

Самі вирощуємо, приїжджаємо, поливаємо, стараємося. Пенсія мала, якщо цікавить.

Сезонні овочі вже здешевіли, наприклад огірки можна купити на 15 грн кілограм, кабачки взагалі від 5 грн за один.

Перчик. 20 помідорчики. То не хочуть брати. То, кажуть, дорого, – зазначає пані Надія.

Покупці, звичайно, шукають дешевший товар, але здебільшого погоджуються на те, що є.

Дешевше не буде. По-нашому не буде, а як є, то ми вже і купляємо, все одно на чомусь економимо, десь просимо уступить десь шось.

На зустріч покупцю завжди радо йдуть і самі продавці, початок кукурудзи сьогодні можна було придбати і за 12, і за 10 грн.

Бондюель сорт. Ми купуємо насіння і у нас родить.

З яблуками з власного саду така ж сама історія – торгуватися не те щоб можна, а варто. На цьому наголошують і самі торговці-садівники.(СХ 00:25 Комментарий: Синхронируемый: Должность: Титр:

Путинка, Антонівка – все своє, все з Чернігова. У мене мама, приватний будинок. Я – приватний будинок. І село Менький район, також приватний будинок. Люди купують менше ніж раніше. Мало дітей. Раніше брали дітям до школи, але беруть. Ціни договірні. Продаємо за стільки, за скільки люди купують: 10 – 10 . 40 – 40. У кого який гаманець.

Люди ж, які прийшли за домашнім, і самі не завжди хочуть аби їм йшли на зустріч продавці, бо розуміють, як то важко виростити.

Ви завжди купуєте домашнє? Завжди, мені пенсія позволяє.

Я завжди купую домашнє. І в людей купую,  які самі вирощують, а не в тих, хто перепродують.

Ціни на власну продукцію зменшувати поки не будуть, особливо на овочі, бо вони вже відходять. Що стосується другого хліба – картоплі, то її вартість може вдвічі впасти вже до осені, кажуть продавці.