ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Ще два дитячі садочки Чернігова відновили роботу: хто допоміг відремонтувати заклади?

Featured Video Play Icon

Садочки № 4 та № 72 відчинили свої двері для маленьких чернігівців. Сьогодні тут лунає дитячий сміх та грають патріотичні пісні. А ще в лютому-березні минулого року дошкільні заклади жорстоко обстрілювали росіяни. Руйнування були масштабні.

– Якщо говорити про 72-й садочок, то там дуже сильно була пошкоджена сама будівля, унаслідок прямого влучання, це призвело не тільки до внутрішніх пошкоджень стін, вікон, дуже сильно була пошкоджена система опалення, – розповів Василь Білогура, начальник управління освіти ЧМР.

Четвертий садок ворог також залишив без вікон, із пошкодженим дахом, дверима та підлогою. Прогулянкові майданчики – поле бойових дій і мало схожі на ті, де грали діти. Відновити роботу обидвох закладів вдалося завдяки підписанню тристороннього меморандуму з управлінням освіти, компанією «Буденергомонтаж» та японською організацією «Peace Winds Japan» у квітні 23-го. У межах угоди японці взяли на себе левову частку фінансування ремонтних робіт у 4-му та 72-му садочках: виділили 650 тисяч доларів. Налагодити зв’язок іноземців із міською владою допомогли представники однієї із чернігівських компаній, виробника товарів для домашніх улюбленців.

– У нас у Японії є дуже крутий партнер-дистриб’ютор нашої продукції. Я в нього запитав «А чи є якісь організації, які помогли би у відновлювані Чернігова. І так сталося, що ми так познайомились з «Peace Winds» і крок за кроком нарешті увесь задум склався і я дуже радий, що два дитсадка ми відновили, – зазначив Юрій Синиця, підприємець.

Визначення підрядника відбувалося по міжнародній процедурі, проведення торгів абсолютно прозоро, дуже багато учасників брало участь. Саме прозорість у цій діяльності дає підстави міжнародним партнерам бути впевненими, що вони мають можливість надавати допомогу і вона буде безпосередньо адресно направлена на ту статтю видатків, яку вони визначать для себе, – повідомив Василь Білогура.

Організація «Peace Winds Japan» займається підтримкою людей, що перебувають у зоні бойових дій. 30 жовтня, під час візиту до Чернігова, партнери на власні очі побачили результати співпраці: замість вибитих вікон — нові, уже прикрашені дитячими роботами, холодні групи стали теплими приміщеннями для малечі. У садочку № 72 за кошти японської сторони також відремонтували приміщення харчоблоку.

– Я дуже вражена бачити різницю між тим, що було, і тим, що зараз. Я дуже рада бачити охайний і милий дитячий садок і дітей. Я думаю, що це не кінець роботи, і робота має продовжуватися. Є ще багато людей, є ще багато подальшої роботи, – підкреслила директорка програмного департаменту «Peace Winds Japan» Ріка Нагасе.

На знак плідної співпраці в цей день освітяни разом з іноземними друзями на подвір’ях садочків висадили саджанці сакур. Зазначимо, завдяки виконаним ремонтним роботам у садочку № 4 запрацювало сім груп, у 72 — дев’ять.

Обов’язковою умовою для відновлення роботи як шкіл, так і садочків – є наявність облаштованого укриття. У 72-му ДНЗ з цим допомогла міська влада, в 4-му – добровольчий будівельний батальйон «Добробат» за сприяння уряду Бельгії. Вони ж розробляли проєктно-кошторисну документацію та проводили ремонт.

За словами Василя Білогури, повноцінне функціонування освітньої галузі в місті є важливим, адже діти мають отримувати якісну освіту, аби через роки — будувати майбутнє нашої країни.