ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Садки, школи, лікарні – з опаленням: коли з’явиться тепло в оселях чернігівців?

Featured Video Play Icon

 У Чернігові стартував опалювальний сезон.  З 15-го жовтня розпочато подачу теплоносіїв до закладів соціальної інфраструктури — це передусім освітні та медичні установи. Відзавтра, 16-го жовтня, тепло поступово з’являтиметься в оселях чернігівців. У місті близько 1300 багатоповерхівок, а тому щоби охопити таку кількість і запустити опалення знадобиться приблизно тиждень.

Не потрібно із завтрашнього дня з обіду телефонувати на аварійну службу й робити заяви про те, що тепла немає. Їх ми будемо приймати з наступного тижня, щоб наводити лад саме з процесом стравлювання повітря, – зауважив позаштатний радник секретаря Чернігівської міської ради з питань сталого функціонування, розвитку та модернізації системи теплопостачання Олексій Щербина.

У разі виникнення проблеми з подачею тепла, чернігівці можуть звернутися за номерами аварійних служб, які вказані на платіжках. На всіх будинках встановлені лічильники тепла. Мешканці сплачуватимуть лише за ту кількість теплової енергії, яку вони фактично споживатимуть. Місто ж готується до будь-яких сценаріїв, пов’язаних з обстрілами та відключеннями світла. Упродовж року велася підготовка всього комплексу теплогенерації до опалювального сезону. Також на деяких ділянках триває встановлення когенераційних установок, які Чернігову надали партнери. Усі ж елементи, які беруть участь у постачанні теплової енергії, забезпечать резервним джерелом живлення. Зроблено й запаси палива.

У зоні обслуговування АТ «ОТКЕ» всі об’єкти генерації теплової енергії, тобто котельні, оснащені засобом резервного вживання електричної енергії — генераторами. Тепер уже оснащені й у зоні Чернігівської ТЕЦ. На сьогодні встановлено 40 генераторів. До кінця тижня плануємо встановити ще 10 генераторів, наступного — ще 9, – зазначив Олексій Щербина.

На сьогодні частина котелень та теплових пунктів підключена до двох ліній електропередач. Олександр Ломако звернувся до енергетиків із проханням на випадок блеаукатів не відключати одну із ліній, адже взимку це передусім безпекові питання. Через тривалу відсутність тепла в подальшому є загроза розмороження всієї системи опалення.

Ми розуміємо, що тут дуже багато може бути форс-мажорів, і зараз прогнозувати важко, але я думаю, що це зрозуміло, але ще раз зафіксую: якщо ви будете складати графіки й будете на них впливати, то, будь ласка, зробіть усе від вас залежне, якщо треба щось від нас, то ви говоріть, залишіть, щоб дві лінії, на які підключена котельня, одночасно не були відключені, якщо така можливість буде, – зазначив в.о Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Ці питання враховувались, тобто одна із ліній залишалася або була розкинута по чергах, щоб вони не збігалися, або підключалися до лінії, до яких уже є підключена критична інфраструктура — медичні заклади або інша інфраструктура, — відключення якої не допускається взагалі, – відповів диспетчер міської оперативно-диспетчерської служби «Чернігівобленерго» Олександр Ленько.

Зокрема, у «Чернігівобленерго» повідомили, що зараз ситуація в енергосистемі залишається стабільною, відключень не застосовують, а прогнози на прийдешню зиму зробити поки що неможливо.

Усе-таки живемо одним днем. Щодо відключень, якщо будуть застосовуватися графіки, то прогнозовано будуть відключення десь приблизно такі ж, як і минулої зими. Але все буде залежати від багатьох чинників, – зауважив Олександр Ленько.

Нагадаємо, на одній із минулих нарад Олександр Ломако дав доручення очільнику КП «Міськсвітло» Сергію Гарусу встановити безперебійні джерела живлення на світлофорах поблизу навчальних закладів. Наразі  21 об’єкт вже забезпечений такими пристроями. Це дасть змогу гарантувати безперебійну роботу світлофорів навіть у випадку відключення електроенергії. За словами Гаруса, усі заплановані об’єкти будуть оснащені безперебійними джерелами живлення до кінця цього місяця.