Факт-новини: оперативні сюжети

Відновлення будинків на вулиці Старобілоуській та Мстиславській на стадії завершення 

Featured Video Play Icon

Крім уламків ворожого снаряду, про пряме влучання в цій дев’ятиповерхівці на Старобілоуській нині нагадують лише свіжа кладка на стіні, заново відлиті плити перекриття та підсилюючі їх металеві профілі. Ще кілька тижнів тому на цьому місці була дірка 1,5 на 1,5 метри, а разом із усіма тріщинами та пошкодженнями будівельникам довелося відновити 7,5 квадратів несної конструкції.

Оскільки руйнування не пішли далі технічного поверху, працюють тільки на ньому і безпосередньо на даху. Позаду в чоловіків – демонтаж тих елементів, які не можна було відремонтувати, замонолічування та мурування, і ще тиждень залишається на роботи з покрівлею та парапетом.

Дивіться також: Чернігівці отримають матеріальну допомогу за пошкоджене житло

За словами представника підрядника, на сьогодні аварійно-відновлювальні роботи на цьому об’єкті виконані на 80%, а решта 20% не впливають ні на затікання, ні на подачу тепла у квартири. До кінця жовтня мають завершити капітальний ремонт і цього будинку по Мстиславській, що в центральній частині Чернігова. Внаслідок одного з російських обстрілів ще на початку березня тут було зруйновано кілька сходових маршів та сходовий майданчик, і була загроза обвалення всієї залізобетонної конструкції, а також вщент знищене вікно в під’їзді, куди власне і попав боєприпас. Довготривалі експертиза та розробка проєкту, і від кінця літа сюди вже зайшли будівельники.

Каже, за тим, що ми бачимо зараз стоїть не тільки робота будівельників, а й фахівців, які шукали технічне рішення, коригували проєкт у процесі, та технагляду. Однак, основна складність була – убезпечити людей, які тут проживають, дати їм можливість дістатися до своїх помешкань і на вулицю, а також максимально залишити їх зі зручностями.

Наразі нові сходи вже можна повноцінно експлуатувати, і всі роботи на фінальному етапі. Попереду ще ліквідація уламкових пошкоджень, внутрішні косметичні роботи та скління вікон у під’їзді, їх вже виконуватиме обслуговуюча організація. Ці два, а також ще понад 120 багатоквартирних будинків із прямим влучанням у Чернігові ремонтують коштом міста. Ще майже 700 – також за міською програмою – відновлюють в межах поточного, а це дахи та вікна.