Факт-новини: оперативні сюжети

Розстріляних НКВС чернігівців ховали поблизу Халявина

Featured Video Play Icon

День  пам’яті жертв масового Сталінського терору цьогоріч  припадає на 17 травня. Понад 9,5 тисяч чоловік тільки за один 1937 рік було репресовано  на Чернігівщині. Судилища проходили у підвалі будівлі на розі проспекту Перемоги та Кирпоноса.   Про це дізнався  Юрій Соколов за матеріалами архівної справи свого рідного діда, якого розстріляли у 38- му році.

 сновним місцем масових поховань розстріляних НКВС чернігівців був лісовий масив поблизу  села Халявин. Завдяки пошуковій роботі, яку Юрій Соколов розпочав з 9- го класу,  вдалося знайти місце поховання свого діда. Він e  54 році був реабілітований , у 89 – політично реабілітований.

 Це торкнулося всієї родини. Довідка, отримана Юрієм  в СБУ  у справі діда Олександра Соколова, свідчить про те, що у нього  тоді конфіскували мисливську рушницю, кинджал, велосипед , кітель  та військові штани. Це все майно, яке було у заступника начальника військового складу  у Ніжині. Олександр Соколов прожив 33 роки. Залишив після себе двох синів, які зберегли пам’ять про діда.

У третю неділю травня в Україні відзначають  День пам’яті  і скорботи про жертв, які загинули або постраждали в Україні в наслідок політичних репресій комуністичного режиму.