НовиниТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

У Чернігові можуть з’явитися нові тролейбуси з автономним ходом

Featured Video Play Icon

У Чернігові, у мікрорайоні Подусівка з наступного року планують відновити рух тролейбусів. Унаслідок російських обстрілів у лютому-березні 2022-го тут постраждала значна частина контактної мережі, яка раніше забезпечувала курсування електротранспорту. На щотижневій розширеній нараді у муніципалітеті, 26-го вересня, виконувач обов’язків очільника міста Олександр Ломако наголосив: аби якнайшвидше забезпечити пільгові категорії громадян безоплатним проїздом,  міська влада розглядає можливість введення в експлуатацію тролейбусів із автономним ходом.

– Найбільш оптимальний варіант зараз і він більш сучасний, і, можливо, він може використовуватися не тільки в цьому районі в перспективі. Це придбання хоча б чотирьох тролейбусів із автономним запасом ходу. Вони там на 40-50% дорожчі, ніж звичайні тролейбуси, які ми купуємо, але якщо порахувати вартість мережі, то воно для бюджету вигідніше, чим її відновлювати, обслуговувати. Один можна в цьому році придбати, і три в першому кварталі наступного року, – зазначив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Наймасштабніших руйнувань під час активної фази бойових дій на території Чернігова зазнала Бобровиця. Тут роботи з відновлення контактної мережі розпочалися цьогоріч у серпні. Відтак на вулицях Шевченка та Малиновського заміни потребують близько 55-ти пошкоджених опор. Зараз їх демонтують та встановлюють нові.

– Контактна мережа повністю знищена була, зруйнована, вона заважала в період активної фази бойових дій проїзду, тому що все що там знаходилося було частково демонтовано, демонтовано силами підприємства. Тобто ми говоримо про майже нове будівництво, обсяги досить значні. Допомагає підрядник, особливо в демонтажі опор, тому що ні кранів, ні тягачів такої спецтехніки у нас немає. Проводили тендер на деякі роботи, залучаючи підрядників. Багато робіт проводимо власними силами, – зауважив начальник  “Чернігівського тролейбусного управління” Руслан Ємець.

Для якнайшвидшого відновлення тролейбусного сполучення до кінцевої зупинки “Сіверянки”, фахівці використовують спеціальну техніку: аварійні машини та підйомники. Щоденно до робіт залучають дві бригади працівників – майже 10 осіб. Працюють і над усуненням інших складнощів, пов’язаних з електромережами.

– Потрібно розуміти, що окрім цих робіт спеціалісти енергослужби виконують ще роботи з налагодження існуючих ліній, тому що це процес постійний, а також усунення аварій або обривів. На сьогоднішній день у нас теж три ділянки, вони працюють в аварійному режимі. Тому швидкість відновлення не така, як хотілося б, – підкреслив Руслан Ємець.

Як розповів начальник  КП «ЧТУ» Руслан Ємець, аби повністю відремонтувати ділянку та запустити тролейбусний маршрут від колишнього діагностичного центру до “Сіверянки”, знадобиться щонайменше півтора місяця.