ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Роби, що можеш і там, де потрібно: історія чернігівського донора, який врятував сотні життів

Featured Video Play Icon

За статистикою, кожні 2 секунди у світі хтось потребує крові. Вона рятує життя поранених у зоні бойових дій та тяжкохворих. Сьогодні в Україні зростає кількість людей, яким необхідна невідкладна допомога, а тому збільшується потреба в наповненні донорського банку. Олексій Кирюша уперше здав кров у 2009 для батька свого знайомого. За 14 років чоловік зробив понад 100 донацій і врятував не одне життя.

– Вважається, що один донор може врятувати три життя, тому що можна поділити одну донацію на три частини — це тромбоцити, еритроцити та плазма. У нашій обласній дитячій лікарні є онкогематологічне відділення, де перебувають діти з онкозахворюваннями, тобто їм постійно також потрібна кров, плазма — і я здавав для них. Я думаю, що близько сотні врятованих життів, – зазначає донор Олексій Кирюша.

Здача крові є безпечним процесом, який здійснюється з дотриманням усіх необхідних медичних стандартів та процедур. Олексій Кирюша зізнається: спочатку він боявся йди до центру через велику кількість міфів. Проте після першої донації подолав свій страх і відтоді регулярно здає кров, а також долучив до справи дружину та друзів. Донорство для нього — не лише доброчинність, а й можливість перевірити стан здоров’я та вчасно попередити розвиток хвороб. Але до процесу здачі крові треба добре підготуватися.

– Не вживати жирної, молочної смаженої їжі. Плюс треба вживати побільше води, рідини для того, щоб кров не згущувалася і під час донації все було добре. Хочу наголосити, що обов’язково, коли треба йти, легкий сніданок, чай, печиво обов’язково треба зранку, бо людина може через втрату невеликої кількості крові втратити свідомість, – радить Олексій Кирюша.

Олексій Кирюша модерує групи у Фейсбуці та Інстаграмі, де публікує інформацію про потреби Чернігівського обласного центрі крові, а також історії донорів. На пабліки підписані кількасот людей, які поширюють дописи та долучаються до донацій. Тим, хто хоче вперше здати кров, Олексій радить запам’ятати алгоритм дій.

Потрібно, по-перше мати здоров’я, щоб усе було добре, ви були не хворі. Ви по собі повинні мати паспорт громадянина України, або вже за новим законодавством людина може, якщо навіть іноземець, якщо він має довідку про постійне місце проживання в Україні, також йому дозволяється стати донором. На вас заведуть картку, сфотографують і потім пройдете на 2-й поверх де можна здати аналізи, потім якщо все добре з рівнем гемоглобіну, проводиться прийом у терапевта. І якщо все добре, людину допускають до донації. Після цього вона їде п’є чай із печивом і проходить до кабінету, де вже дівчата беруть кров. Наші медсестри — вони дуже професійні. Якщо людина переживає, то вони все підкажуть, налаштують на позитивний лад, щоб людина не втратила свідомість, – зазначає донор.

Звання та посвідку почесного донора Олексій Кирюша одержав у 2017 році. Чоловік жартує: за це в старості на нього чекає приємний бонус — 10 % доплати до пенсії.

– Щоб отримати звання почесного, потрібно здати 40 разів донації крові, або 40 разів тромбоцитів, або зараз уже 60 донацій плазми. Максимальна допустима доза повинна бути 450 мілілітрів, тобто, якщо порахувати це приблизно 18 л крові повинен здати донор, щоб стати почесним донором, – підкреслює Олексій Кирюша.

Якщо раніше Олексій Кирюша здавав кров, то тепер перейшов на донацію плазми. Каже, кров можна здавати кожні 60 днів, а плазму — кожні 14. Проте після п’яти донацій необхідно зробити місяць перерви. Нам показали усі тонкощі процесу здачі плазми.

– Ми бачимо апарат для плазмафарезу. Іде спочатку забір крові, де система його сепарує: відділяє плазму та всі інші клітини — лейкоцити, тромбоцити еритроцити — збирає в певний стаканчик. Потім, коли набирається норма, апарат зупиняється і все це повертається через цю ж голку назад у тіло донора. Потім це продовжується, поки набереться гемакон об’ємом 800 мілілітрів плазми, – пояснює донор.

Згідно із «Законом України про донорство крові та її компонентів» у день процедури людина звільняється від роботи, за нею зберігається середній заробіток. Упродовж року донор може взяти ще один вихідний або додати його до відпустки. Медики радять слідкувати за інформацією центру у соцмережах, аби оперативно реагувати на їхні потреби.