Факт-новини: оперативні сюжети

Робота регіональних ЗМІ в умовах великої війни

Featured Video Play Icon

Чернігівські журналісти зустрілися з головою Національної спілки журналістів України Сергієм Томіленком. Обговорювали роботу регіональних медіа в умовах великої війни. До цього Сергій Томіленко відвідав Городню, Мену, Корюківку та Сновськ, де спілкувався з працівниками місцевих ЗМІ.

-По Чернігівській області з перших днів розгорнули свій напрям роботи. Тримали зв’язок з багатьма з вас, з вашими колегами, шукали і передавали екстрену матеріальну допомогу, яка також передавалася десяткам чернігівських журналістів і редакторів. Чернігівські редактори були першими у нас, хто отримав певну міжнародну допомогу, потім підключалися херсонські, харківські та інші. Намагалися в якийсь спосіб бути корисними, щоб витримати той шок, який був, – зазначив  голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко.

Для допомоги працівникам ЗМІ НСЖУ відкрила Центри журналістської солідарності у Києві, Івано-Франківську, Львові, Чернівцях, Дніпрі та Запоріжжі.

– Вони асистують запити на матеріальну допомогу журналістам. Ми беремо на технічну підтримку, технічні засоби, і оця зібрана інформація далі йде, щоб ми могли робити запити нашим міжнародним партнерам на техніку, на комп’ютери, фотоапарати, на захисне спорядження, – повідомив  Сергій Томіленко.

За словами Сергія Томіленка, від початку повномасштабного російського вторгнення близько третини регіональних ЗМІ в Україні закрилися, десятки журналістів втратили роботу і перекваліфікувалися на інші професії. Одне з головних завдань спілки нині – втримати тих, хто залишився.

– Зараз ми отримали згоду штаб-квартири ЮНЕСКО і за підтримки уряду Японії буде в найближчі тижні оголошено новий відбір, це 200 стипендій для журналістів в розмірі 600 доларів, – підкреслив  голова Національної спілки журналістів України.

В НСЖУ обіцяють розподіляти стипендії за регіональним принципом, щоб не виникало ситуацій, коли допомогу отримують здебільшого столичні журналісти.