Нове на ТБФакт-новини: оперативні сюжети

Різні за характером та об’єднані жагою до перемоги: історія Анни та Дениса життя яких кардинально змінилося після 24 лютого.

Featured Video Play Icon

Уявіть собі, ти живеш нормальним життям і ти потрапляєш в пекло, – каже Анна Мальована, дружина військового.

Її чоловік боронить Україну, вона допомагає та підтримує його, а найголовніше – чекає вдома. Життя чернігівської вчительки Анни Мальованої та її чоловіка Дениса, як і тисяч українських родин, кардинально змінилося після початку повномасштабного вторгнення.

Звичайне було життя, сварились, обіймались, їздили відпочивати, якісь у нас були плани. Зранку зателефонувала моєї доньки подружка з Городні, каже: “Обстрілюють”. І все, почалося. Перші дні, я знаю, що вони з хлопцями намагалися піти до тероборони, але коли вони туди вже прийшли, їм сказали, що все достатньо, в нас вже немає зброї, тобто якось не склалося, але вони чимось займалися. Я знаю, як тільки починалася ніч, десь вони збиралися, якісь вони робили речі, але тим не менш, вони не стояли осторонь, – розповідає пані Анна.

Торік, на початку грудня, чоловік Анни Мальованої вступив до лав Збройних сил України. Для жінки це стало несподіванкою.

Все це відбулося в такій таємниці від мене, він мене вже поставив перед фактом, каже мені “Анна, я через тиждень вже йду до війська”, пригадує жінка.

З того часу вони не бачилися чотири місяці. Через поганий зв’язок подружжя спілкується не часто і лише в інтернеті. Найважче – втратити зв’язок на декілька днів.

Мої знають, що поки я не отримала якогось повідомлення, що все окей – Анну не чіпаємо. Тобто я, якщо мені хочеться, зателефонувати не можу. Я не можу, наприклад, спитати “Як ти?”, тому що я знаю, що це може бути ситуація якась нестандартна і цей мій дзвінок, повідомлення, воно може вибити його з колії, – розповідає Анна.

Анна Мальована – волонтерка: плете сітки, збирає банки для окопних свічок. Також жінці вдалося зібрати 77 тисяч гривень та надіслати тепловізор для бригади чоловіка.

Чесно кажу, я не думала, що колись почну такі речі робити, але все ж таки спробувала. Тому що я знаю, що от для них потрібен був тепловізор, це їх очі вночі, тому що оці поганці лізуть як тільки сіріє на вулиці і лізуть одне за одним як  оті пагані таргани. Кажуть, Аня, якщо є можливість, ну а в мене що, варіанти є? Дуже добре, що я людина публічна, мене багато хто в місті знає, в мене величезна кількість випускників, колег моїх, друзів. Я працювала паралельно в багатьох освітніх закладах нашого міста і за тиждень – 77 тисяч назбиралося. Я навіть не думала, – ділиться жінка.

Крім того, Анна Мальована навчилася створювати шеврони на 3D-принтері.

Я спробувала, зробила з пєтєлічками, думаю: “гарно виглядає”, спробую. Була можливість якраз поспілкуватися, показала, говорю “хлопці, отака штука”. “Класно, друкуй!” По-перше, вони не всі знають, що таке можна надрукувати, а Денис сказав, що це “Чернігівська 3D вишиванка”. Хтось мотанки робить, хтось робить браслети, а в мене фішечка, в мене 3D принтер і в мене є шеврони, – посміхається Анна Мальована.

Жінка переконана: українців неможливо перемогти, адже ми – нація вільних та розумних людей. Проте важливо пам’ятати імена всіх героїв, що віддали своє життя за нашу країну.

Я впевнена, що ніякої русні тут у нас не буде, що ми будемо жити в своїй державі, вільній державі і ми ніколи не були рабами в історії нашій і я думаю, що ми так і залишимося вільними людьми. Воля понад усе. Тому тут без варіантів, ми переможемо. Інше питання – якою ціною, зазначає пані Анна.