Новини

З початку 2023 року платники Чернігівщини сплатили понад 4,6 млрд гривень податків, зборів та єдиного внеску.

До місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-лютий поточного року надійшло майже 1,8 млрд грн від сплати податків і зборів, що на 40,3 % більше за факт надходжень двох місяців попереднього року (512 млн грн).

Найбільшу частку у загальній сумі (73,7 %) становить податок на доходи фізичних осіб, якого сплачено 1,3 млрд гривень. Порівняно з минулорічним фактом сума податку збільшилась на 521 млн гривень або на 65,8 %.

В умовах воєнного стану відбувся перерозподіл джерел доходів для перерахування податку – значно зросла сума і питома вага грошового забезпечення військовослужбовців.

Податку на майно (за земельні ділянки, нерухомість, транспорт) сплачено 154 млн грн (8,7 % доходів місцевих бюджетів), що майже на 14 %. більше за відповідний період минулого року.

Єдиного податку на підприємницьку діяльність надійшло 223 млн грн (12,5 % загальної суми надходжень до місцевих бюджетів), або на 10 % менше ніж за січень-лютий минулого року.

Зменшення надходжень по цих податках зумовлене внесенням змін до законодавства щодо звільнення від їх сплати окремих категорій платників в умовах дії воєнного стану.

Решта податків і зборів у загальній сумі становить трохи більше 5 %: податку на прибуток сплачено 6 млн грн, рентної плати за користування природними ресурсами – 30 млн грн, акцизного податку від реалізації підакцизної продукції – 44 млн грн, екологічного податку – 6 млн гривень.

Майже половину надходжень до місцевих бюджетів області від сплати податків забезпечено платниками, що відносяться до сфери оборони, державного управління, освіти та охорони здоров’я (46,4 % загальної суми або 826 млн грн).

Також значні суми сплатили сільськогосподарські (16,4 % або 292 млн грн) та промислові підприємства (11,1 % або 198 млн грн).

Від громадян надійшло 192 млн грн податків з підприємницької діяльності та плати за майно (10,8 % загальної суми).

Галузь торгівлі та громадського харчування поповнила бюджети на 96 млн грн (5,4 % доходів місцевих бюджетів), транспорту – на 58 млн грн (3,3 %), лісового господарства – 23 млн грн (1,3 %), будівництва – 12 млн грн (0,7 %).

За інформацією ГУ ДПС У Чернігівській області.