ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Різьбярство Чернігівщини представили на новій виставці

Featured Video Play Icon

Проєкт «Етніка. Майстерність крізь віки», започаткований історичним музеєм, продовжує знайомити чернігівців з традиціями народних ремесел нашого краю. Виставкова зала нагадує велику стилізовану майстерню, де представлені, як древні експонати з музейної колекції, так і сучасні витвори мистецтва.

Це художня виставка і вибійка. Це завдяки Ольги Костюченко ми показуємо. Це гончарна справа, ковальська справа. Але сьогодні ми відкриваємо локацію, присвячену деревообробки. Усю деревообробку показати немислимо, але ми зосередились на дерево різьбленні, тому що Чернігівська земля має свої особливості, – каже  кураторка етнопроєкту Олена Трухан.

Чернігівщина славиться різьбярами, що творять з дерева справжні дива. Для наших майстрів характерне використання в орнаментах солярних розеток. А найбільш улюбленим способом художньої обробки деревини є тригранно – виїмчасте різьблення.

У нас край Полісся. Дерево. Тому де б воно розвивалося, як саме тут. Завдяки діяльності нашої спілки ми змогли зберегти від знищення цю галузь. У першу чергу – це Новгород – Сіверський. Багато таких осередків зникли, нажаль, – зазначає голова Чернігівського обласного осередку НСМНМУ Володимир Мороз.

Кілька тисяч майстрів – різьбярів налічувалося в нашій області два століття тому. Зараз, це кілька десятків. Центрами різьбярства вважаються Чернігів, Новгород-Сіверський та Ніжин. На відкритті виставки були присутні провідні митці Андрій Колошин та Андрій Каменецький, чиї роботи також представлені для огляду. Андрій Колошин – син засновника Новгород–Сіверської різьбярської школи Анатолія Колошина. Змалечку пан Андрій опановував цю нелегку сферу праці.

Я навіть не пам’ятаю, коли почав цим займатися. Перший раз порізав руку … по – моєму 5 років було. Батько всєгда казав, що от ремесла не будеш багатим, а будеш сліпим і горбатим. Так воно і пішло, – підкреслив заслужений майстер народної творчості Андрій Колошин.

  Зібрана колекція демонструє високу майстерність та невичерпний творчий потенціал наших земляків. Завершить цієї п’ятниці виставковий етно-цикл історичного музею майстерня коваля.