Новини

Місцеві бюджети Чернігівщини за п’ять місяців поповнилися на 4,4 мільярди гривень

До місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-травень 2023 року надійшло 4,4 млрд грн від сплати податків і зборів, що на 49 % більше за факт надходжень п’яти місяців попереднього року (+1,5 млрд грн).

Про це повідомили у ГУ ДПС у Чернігівській області.

Читайте також: Ракетний удар: у небі над Україною збили 6 кинджалів та 6 калібрів

Найбільшу частку у загальній сумі займає податок на доходи фізичних осіб, якого сплачено 3,3 млрд гривень. Порівняно з минулорічним фактом сума податку збільшилась на 1,1 млрд грн або на 52 %. В умовах воєнного стану відбувся перерозподіл джерел доходів для перерахування податку – значно зросла сума і питома вага грошового забезпечення військовослужбовців.

Податку на майно (за земельні ділянки, нерухомість, транспорт) сплачено 405 млн грн, що на 49 % більше за минулорічний факт. Єдиного податку на підприємницьку діяльність надійшло 484 млн грн, або на 26 % більше ніж у минулому році.

Решта податків і зборів у загальній сумі становить 6 %: податку на прибуток сплачено 54,5 млн грн, рентної плати за користування природними ресурсами – 74 млн грн, акцизного податку від реалізації підакцизної продукції – 116 млн грн, екологічного податку – 10 млн гривень. 

Майже половину надходжень до місцевих бюджетів області від сплати податків забезпечено платниками, що відносяться до сфери оборони, державного управління, освіти та охорони здоров’я. Також значні суми сплатили сільськогосподарські (14,4 відс. або 639 млн грн) та промислові підприємства (11,7 відс. або 520 млн грн). Від громадян надійшло 455 млн грн податків з підприємницької діяльності та плати за майно. Галузь торгівлі та громадського харчування поповнила бюджети на 262 млн грн, транспорту – на 154 млн грн, лісового господарства – 65 млн грн , будівництва – 36 млн грн.