Новини

В Україні стартувала програма обміну старих ламп розжарювання на LED-лампи

Відсьогодні, 30 січня, в Україні повноцінно запрацювала програма обміну старих ламп розжарювання на енергоощадні LED-лампи. З 16 січня програма стартувала у режимі бета-тестування. Обміняти можна 5 лампочок у найближчому відділенні пошти.

Про це повідомляє Мінцифри.

Масова заміна старих ламп на енергозберігаючі дозволить знизити споживання електрики на 7-10% у моменти пікового навантаження на енергосистему.

Читайте також: Зимова повінь на Чернігівщині: триває підйом води в річках області

«У нас дуже амбітна мета – надати українцям безкоштовно 50 млн лампочок. 30 млн вже надав ЄС, ще 5 млн – уряд Франції. Заміна 50 млн ламп дозволить заощадити близько 1 ГВт електроенергії», – зазначила міністр економіки Юлія Свириденко.

Програмою можуть скористатися усі громадяни України віком від 18 років. Щоб обміняти лампочки потрібен паспорт та ідентифікаційний код.

Обмін ламп відбуватиметься поетапно. На першому етапі лампами забезпечать обласні центри, а також міста Краматорськ, Покровськ та Кривий Ріг. Далі лампи з’являться у поштових відділеннях райцентрів. До кінця лютого лампи мають надійти до найменших сіл.

Обміняти лампи можна у відділеннях Укрпошти із попереднім замовленням та без нього.

Щоб подати заяву на обмін у додатку «Дія»:

  • авторизуйтесь у додатку;
  • виберіть Послуги – Обмін лампочок;
  • вкажіть контактний номер телефону та відділення Укрпошти, де хочете отримати лампи;
  • вкажіть тип та кількість світлодіодних ламп, які хочете отримати;
  • після підтвердження заяви лампи зберігатимуться у відділенні Укрпошти 5 днів.

Як подати заяву на обмін старих ламп розжарювання на енергоощадні LED-лампи в ДіїДія

Якщо немає «Дії», можна просто прийти на Укрпошту з лампами, паспортом та податковим номером. Якщо лампи будуть у наявності – їх обміняють.