ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Результати співпраці: як Латвія допомагає у відновленні Чернігова

Featured Video Play Icon

Сучасні ліжка-трансформери та екологічні шафи з висувними лавочками. Усім цим уже користуються вихованці та вихованки дитячого садочка № 10, що на Шерстянці. Під час активних бойових дій у лютому-березні 2022-го будівля зазнала численних руйнувань — було вибито вікна, пошкоджено двері та покрівлю. Також у закладі через затікання дощу й талого снігу постраждали меблі. З їхнім оновленням садочку допомогли латвійські друзі.

Діткам надали сучасні меблі — ліжечка, шафи, стільчики, тому що це для нас було дуже важливо та актуально. Ми дуже вдячні за таку допомогу, – каже завідувачка ДНЗ № 10 Наталія Муцька.

Незабаром ліжечка обладнають новими матрацами, а навесні подвір’я садочка облаштують ігровими майданчиками. Відтак латвійська допомога, загальною сумою понад 600 тисяч гривень, дасть змогу покращити умови перебування 175 вихованців навчального закладу. Аби побачити результати співпраці та обговорити подальші плани, до Чернігова 22-го лютого завітала делегація на чолі з держсекретарем Міністерства економіки Латвії Едмундсом Валантісом. 10-й садок був першою локацією в межах офіційного візиту. Далі делегація оглянула модульні будинки на вулиці Володимира Дрозда, виготовлення та передачу яких також профінансувала Латвія. У 12 будиночків, забезпечених усім необхідним для життя, заселяться люди, які через російську агресію втратили власне житло. Вдячність за допомогу, яку Латвійська Республіка надає місту, від імені громади висловив виконувач обов’язків очільника Чернігова Олександр Ломако.

Для нас це не просто допомога у відбудові Чернігова, це також важливо для наших громадян, аби вони відчували підтримку всього цивілізованого світу й розуміли, що ми не одні в цій варварській війні. Я говорив про це вашому Президенту і вашому Спікеру Парламенту, коли вони були в нас у гостях. Мова не лише про будинки, майданчики для дитячих садочків, гроші тощо. Важливо, що ми захищаємо спільні цінності. Дякую вам за це! – підкреслив в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Ми дуже раді завітати сюди, щоби побачити те, що зроблено для Чернігова — житло, підтримка дитячих садочків. Ми знаємо, що сюди також привезли електрогенератори. Ми цьому дуже раді. Сподіваємося, що в найближчі місяці модульні будинки будуть заселені, буде завершено роботи і проведено всі комунікації, – зазначив держсекретар Міністерства економіки Латвійської Республіки Едмундс Валантіс.

Нагадаємо, з початку повномасштабного вторгнення рашистів Латвійська Республіка активно підтримує Україну та однією з перших після деблокади прийшла на допомогу чернігівцям. Делегації країни неодноразово відвідували місто. Під час попередніх переговорів сторони домовилися, що до 2026-го влада Латвії надаватиме Чернігову до 2-х мільйонів євро на рік у вигляді конкретної допомоги. У 2024-му це відновлення 19-го садочка, що постраждав від ворожих обстрілів. Відбудову дошкільного навчального закладу в співпраці з ПРООН планують розпочати цієї весни. Там, зокрема, відремонтують покрівлю, утеплять фасад та відновлять системи опалення.  Нагадаємо, нещодавно Латвія сприяла відкриттю в місті денного центру «Жіночий Хаб Святої Ольги», а муніципалітет Риги надав Чернігову 10 пасажирських автобусів. Загалом, 2023-го наше місто отримало від Латвії допомогу на загальну суму 2 мільйони євро.

Наш уряд не припиняє підтримку України та Чернігова. Уже затверджено наступні транші для Чернігівської області. І ми б хотіли зрозуміти, що далі необхідно регіону. Тому миготові до співпраці, аби допомогти як громадам, так і місцевому населенню, – сказав держсекретар Міністерства економіки Латвійської Республіки Едмундс Валантіс.

Під час зустрічі в стінах муніципалітету сторони обговорили об‘єкти, з нагальним відновленням яких місту потрібна допомога. Це пошкоджена ворогом насосна станція № 3 «Чернігівводоканалу», яка забезпечує постачання води 40 % населення, а також продовження робіт з відновлення одного з найбільш постраждалих закладів освіти міста — школи №19.

Сфера, яка і надалі потребує найбільшої підтримки — це освіта, тому що мова йде про майбутнє, про відчуття нормальності для наших дітей. Дуже важливо, щоби люди поверталися до міста. Ми почали відбудовувати 19-ту школу у 2022-му році, вона працює зараз, але треба завершити відбудову. На жаль, у нас немає грошей у цьому році, тому що понад мільярд із місцевого бюджету перйшав до державного, який витрачається на військові потреби, – зауважив Олександр Ломако.

Латвійська сторона висловила зацікавленість у подальшій реалізації спільних ініціатив та планує детально ознайомитися з проєктними ідеями та потребами міста. Це допоможе визначити наступні кроки співпраці. Наприкінці зустрічі Олександр Ломако вручив Едмундсу Валантісу подяку від громади Чернігова.