ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Ремонт пошкоджених будинків, тролейбус на Бобровицю і День міста – що обговорювали на нараді?

Featured Video Play Icon

До вечора вівторка, 19 вересня, усі 100% споживачів “Облтеплокомуненерго” мають бути з гарячою водою у своїх оселях. Так, вранці у роботі було 11 із 12 котелень – тривало розпломбування газових вводів і власне запуск котлів. На закінчення ремонту на газопроводі середнього тиску чекала і остання котельня, що забезпечує 194 багатоповерхівки у кількох спальних мікрорайонах Чернігова – її пуск запланований по обіді. Про це на щотижневій загальноміській нараді повідомив очільник теплогенеруючого підприємства.

На час відключення газопостачання за ці два з половиною тижні великий район Масани залишався з постачанням гарячої води, тому що там використовується покупна теплова енергія, яка виробляється з альтернативних видів палива, тобто, на деревині. Тобто, це такий приклад, який показує те, що це не лише здешевлення, а і надійність….яке дозволить от в таких випадках теж забезпечувати послугами як з гарячої води в літній період, так і послугами теплопостачання, – зазначив голова правління АТ “ОТКЕ” Олексій Щербина.

Подачу гарячої води абонентам “ОТКЕ” було призупинено від 1 вересня у зв’язку із запровадженням Кабінетом Міністрів від 22 серпня нового механізму розрахунків між підприємствами і постачальником газу, що і завадило вчасно переукласти договори на закупівлю блакитного палива в багатьох містах України. Наразі “Облтеплокомуненерго” включено до Реєстру споживачів природного газу Постачальника останньої надії.

Цього дня минає рівно місяць від останнього російського ракетного удару по середмістю Чернігова, внаслідок якого зокрема різною мірою було пошкоджено понад 80 житлових будинків. За інформацією профільного управління, поточні ремонти вже на фінальному етапі – комунальні управителі відновили покрівлі і займаються заміною та склінням вікон в місцях загального користування, допомагають з цим і міжнародні партнери. По шести найбільш постраждалих багатоповерхівках, що опинилися в епіцентрі вибуху і потребували капітального відновлення дахів, зроблена проєктна документація, укладені договори і активно працюють підрядні будівельні організації.

– Першочергово було зроблено тимчасове накриття для того, щоб унеможливити потрапляння опадів до квартир, замінюються всі деревʼяні конструкції, стропильна частина, і очікується надходження вже металочерепиці для того, щоб більш активно розпочати роботи з накриття планово все до початку опалювального сезону буде завершено, – повідомив заступник начальника управління ЖКГ Євгеній Дейнеко.

Нагадаємо, 19 серпня країна-терорист вдарила по драмтеатру, в якому в той час відбувалася виставка дронів – тоді загинуло семеро людей і ще більше 200-от отримали поранення. Міська рада жодних дозволів на проведення цього заходу не давала, водночас, всю необхідну допомогу і роботи місто надає і виконує до сьогодні, сказав виконуючий обов’язки очільника Чернігова.

На жаль, я мушу констатувати, що наскільки я бачу, висновки від цього удару ніхто не зробив. Отримуючи деякі документи, розпорядження від військової адміністрації – вчора я отримав №109, я бачу, що міську військову адміністрацію набагато більше, ніж питання безпеки, цікавить питання землі. Ну, я про це часто говорив, що ми всі розуміємо, для чого вона була створена. А хотілося б, звичайно, щоб з таких трагедій робили висновки, і на першому місці, раз уже створена військова адміністрація, у них було в фокусі питання саме безпеки, а не грошей, землі, цільових призначень, і так далі. Як казав класик, маємо що маємо, – підкреслив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Враховуючи, що нарада відбувається у переддень дня міста в муніципалітеті повідомили – зважаючи на війну, цьогоріч, як і у 2022-му, урочистостей чи святкувань не буде. Привітають лише комунальників та військових, тих, завдяки кому, власне, Чернігів вистояв і над ним завжди майорів український прапор.

– Відсвяткуємо після перемоги. Але у нас була дискусія щодо іншої дати святкування дня Чернігова. Я думаю, що приймати рішення з цього питання потрібно також після перемоги, як мінімум, не сьогодні. Колись, щодо питання памʼятнику я казав, що війна не закінчилася і може так статися, що якийсь чернігівець видатний – він стане видатним після того – над палючим кремлем підніме прапор України і ми це зробимо на памʼятнику нашій перемозі. Треба почекати, тому з рішеннями щодо таких от системних речей поспішати не потрібно. Зрозуміло, що це потрібно обговорювати, але я думаю, що саме ухвалення рішення воно не на часі, – зауважив Олександр Ломако.

Починаючи з 90-их день міста офіційно відзначали 21 вересня – саме цього дня у 1943-му з Чернігова вигнали нацистських загарбників. В останні роки міська влада, історики та громадськість розглядали також варіанти дат із більш глибоким для нас змістом, як от отримання Магдебурзького права чи відзнаки “Міста-героя України” у нинішній війні за свободу і незалежність. 

Від руйнувань, котрих завдала росія за пʼять тижнів активних бойових дій і облоги, місту ще доведеться довго відновлюватися. До прикладу, в середині листопада має поїхати перший від лютого минулого року тролейбус до Сіверянки на Бобровиці, зазначили на нараді. Наразі фахівці ЧТУ з допомогою підрядних організацій встановлюють нові опори та прокладають нову контактну мережу замість знищеної вщент внаслідок ворожих обстрілів.