ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Реконструкція водопроводу на Любецькій: як тривають роботи та що ще знайшли археологи?

Featured Video Play Icon

Роботи з реконструкції водопроводу на вулиці Любецькій тривають. Старі чавунні труби 70-х років минулого століття міняють на нові, поліетиленові. Це дасть змогу забезпечити надійне водопостачання до значної частини Новозаводського району. Із загальної довжини цієї ділянки в 1200 метрів, майже половину виконано.

– З 27 березня розпочато реконструкцію водогону по вулиці Любецькій. На відрізку від вулиці Мазепи до вулиці Ріпкинської. На даний день уже виконано біля 520 метрів заміни старої труби на нову. Також реконструюються колодязі, водопровідні камери, фасовані частини, там запірна арматура, – розповів Станіслав Самусь, виконроб.

Під час розкопок водогону археологи виявляють історичні артефакти. Зокрема, рів, який свідчить про межу стародавнього Чернігова, фрагменти керамічних горщиків та язичницькі поховання 11 століття. Здебільшого над знахідками працюють три археологи.

– Спочатку екскаватор знімає верхній шар, баласт, тобто ту частину дороги, яка була зроблена або ту частину, яка була перекопана, а вже потім уже, коли цей шар екскаватор зніме, ми досліджуємо те не порушене, яке є, – говорить представник Лівобережної археологічної експедиції Олег Шульга.

Також на вулиці Любецькій знайшли природний яр — фортифікаційний елемент, який використовувався для оборони міста.

– Він дасть нам інформацію про те, у які часи він використовувався як яр. Коли ми вивчимо рештки глечиків, які ми там знайшли і його точне місцеположення дасть нам уявлення про точність карт, які нам залишилися від наших предків, – повідомив Олег Шульга.

За словами науковців, вони не перший рік співпрацюють із комунальниками, а тому роблять траншеї наперед, аби у випадку знаходження археологічного об’єкту не перешкоджати процесу реконструкції. Загалом проведення історичних досліджень не займає багато часу, а тому, як зазначив виконроб Станіслав Самусь, термін виконання робіт може змінюватися, проте не суттєво.

– Попадаються участки, де працюють археологи, тобто вони ведуть свою діяльність і після них ми вже починаємо безпосередньо замінні роботи. Основні роботи десь можуть відкластися на тиждень, – зазначив виконроб Станіслав Самусь.

Завершити роботи з реконструкції водогону будівельники планують наприкінці весни, після чого відновлять дорожнє покриття і до осені мають поновити стабільний рух транспорту.