Факт-новини: оперативні сюжети

Меморіал, реєстр майна, дитсадки та медобладнання – питання щотижневої наради в муніципалітеті

Featured Video Play Icon

Поминальні дні у Чернігові пройшли успішно та без неприємних інцидентів. Близько 230-ти тисяч містян відвідали своїх померлих на кладовищах «Яцево» та у Ялівщині. Про це говорили 25-го квітня на ранковій нараді у муніципалітеті.

-Я заїжджав у неділю, тихенько постояв, подивився. Нарікань немає, і у людей немає нарікань, тому подяка за те, що у чистоті було кладовище, і багато людей висловлювали подяку за якісну організацію процесу і за якісну підготовку цвинтаря до поминальних днів, – зазначив в.о. міського голови Олександр Ломако.

Наразі триває розробка проєкту меморіального комплексу на кладовищі у Ялівщині, де під час боїв за Чернігів ховали як військових, так і цивільних. Управління ЖКГ міської ради при цьому співпрацює з родинами похованих у Ялівщині людей, та активістами.

-Серед активістів є Лариса Козаченко, яка очолює цю групу, я їй попередній ескіз дав і пояснив, що це не є остаточний варіант. Остаточний варіант вони зараз доопрацьовують, кожен окремий надгробок і плиту, як воно буде виглядати. Те, що мені надали, не дуже сподобалося, розширюю спектр варіантів, – повідомив начальник управління ЖКГ ЧМР Ярослав Куц.

На нараді також підняли питання державного реєстру майна, пошкодженого та знищеного внаслідок російської агресії. Наразі до нього внесені лише 300 об’єктів, розташованих у Чернігові, з 5200. За даними з цього реєстру держава в майбутньому виплачуватиме українцям компенсації.

-Я вам скажу відверто, що я незадоволений тим, як ведеться ця робота. Робіть що хочете, додавайте ще людей в управління архітектури. Але до нас не має бути питань що ми невчасно щось зробили, тому що це наші люди, які втратили житло, і ми, як посадовці, маємо все вчасно, з випередженням відпрацювати, щоб у реєстр все було внесено, і далі вже були питання до держави, не до нас, – підкреслив Олександр Ломако.

До реєстру вже внесені усі будинки, які зазнали прямих влучань. Решта містян, чиї оселі постраждали від обстрілів, можуть пришвидшити цей процес, звернувшись до обслуговуючої компанії.

-Що стосується актів, то всі мешканці, у яких пошкоджена квартира у той чи інший спосіб, повинні звернутися до управителя або в ОСББ. Всі управителі і ОСББ знають, який треба скласти акт, – повідомив начальник управління ЖКГ ЧМР Ярослав Куц.

Пошкоджень від російських обстрілів зазнали і більшість чернігівських дитячих садочків, однак наразі 37 з них уже працюють. Щоб повернути їх до роботи, проводять не тільки ремонт, а й облаштування найпростіших укриттів, як того вимагає закон.

-Все рівно ми продовжуємо роботу по відновленню ряду закладів дошкільної освіти. На сьогодні дуже багато уваги і роботи робиться для залучення позабюджетних коштів щоб полегшити навантаження на міський бюджет, але все одно ми займаємося відновленням закладів дошкільної освіти, – розповів

начальник управління освіти ЧМР Василь Білогура.

В Чернігові намагаються відновлювати роботу садочків рівномірно, щоб містянам та їхнім дітям не доводилося долати великі відстані. Рівень комфорту, звісно, не той який був до вторгнення рашистів, але відбудувати всі заклади одразу місто не в змозі.

-Те, що зараз у нас працює 37 садочків, до яких ходить 6000+ дітей, це вже велике досягнення, бо інші міста України, навіть ті які не знали руйнувань, Вінниця, Дніпро, у них набагато гірша ситуація. У них діти сидять вдома. І те, що вам доводиться проїхати кілька зупинок, або пройти 10 хвилин до садочка, це краще, ніж його взагалі не було б, – зауважив в.о. міського голови Олександр Ломако.

Олександр Ломако також розповів, що прийом заявок на відвідування літніх пришкільних таборів планується розпочати з наступного тижня. Нині у Чернігові працюють 28 шкіл, в них навчаються у очному форматі 52,5 відсотка дітей.

На нараді також керівник ЧТУ Руслан Ємець розповів, що 5 з 6 нових тролейбусів, придбаних цього року, вже знаходяться на підприємстві. Шостий доставлять цього тижня. Нові машини вийдуть на маршрути у травні. Оновлення чекає і другу міську лікарню – для медиків придбають апарат для дроблення каменів без інвазивного втручання.

-Вартість його складає 20 мільйонів гривень. Очікується, що через місяць ми зможемо запустити його в роботу, – повідомив начальник управління охорони здоров’я ЧМР Владислав Кухар.

За словами Владислава Кухаря, ця процедура доволі затребувана, адже є люди яким не бажано проводити інвазивне втручання.  Раніше пацієнти, для її проходження їздили до столиці. А тепер з інших міст будуть приїжджати на лікування до Чернігова, адже таких апаратів в Україні доволі мало.