ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Ракетний удар по Чернігову: пошкоджено будівлі двох судів

Featured Video Play Icon

З понеділка, 28 серпня, у Чернігові, після короткотривалої перерви, відновили свою роботу апеляційний та господарський суди. Обидва значно постраждали внаслідок російського ракетного удару по обласному музично-драматичному театру зранку 19 серпня. Пошкоджений дах та 116 вікон, понівечена техніка для проведення судових засідань, зокрема телевізори, комп’ютери та принтери – такі наслідки дії вибухової хвилі для апеляційного суду.

19 числа, після того як поліція і компетентні інші органи дали нам дозвіл потрапити до приміщення суду, перше, що було зроблено працівниками, то ми звільнили фізичний доступ до будівлі. З того моменту було дуже багато зроблено. Усе власними силами, за допомогою родичів, знайомих. Ми прибирали приміщення, загальні зони, – розповіла керівниця апарату Чернігівського апеляційного суду Тетяна Кривонос.

На момент вибуху працівників суду в приміщенні не було, каже Тетяна Кривонос, адже то був вихідний день. Проте постраждалі серед співробітників усе ж є. Помічниця судді знаходилася в одному із магазинів, неподалік епіцентру вибуху.

– Ми надаємо допомогу їй як можемо. Дякуємо лікарям, які допомогли стабілізувати її стан. Зараз, на скільки я поінформована, вона перебуває в загальній палаті, проходить лікування, – зазначила Тетяна Кривонос.

Два співробітники судової охорони, які на той момент несли службу, не постраждали. Як розповіла керівниця апарату суду, справи, що наразі перебувають на розгляді, також залишилися неушкодженими, адже судді зберігають їх у сейфах.

Втрат кримінальних або цивільних проваджень немає. І дуже моя велика радість, приміщення, яке є серверним, воно теж не постраждало, тому питань про відновлення роботи автоматизованої системи документообігу Чернігівського апеляційного суду не стоїть. Засідання на тому тижні судді перенесли. Вони будуть розглядатися, але трошки пізніше. Усі отримають відповідне повідомлення, відповідно до всіх правил, – уточнила керівниця апарату Чернігівського апеляційного суду.

Підрахунком обсягів руйнувань та збитків займатимуться фахівці. І хоча наразі розгляд справ у апеляційному суді відновили, важливим є ремонт даху, аби в період осінніх дощів установа продовжувала функціонувати. Аналогічні проблеми має й інший суд, господарський.

Вибухова хвиля несла такий потік вогню, що дах будівлі, який у нас є дерев’яним, почав тліти і, дай боже хлопцям здоров’я, вони дуже вчасно потушили, працювали. Складно було, усе залите водою: кабінети суддів, працівників апарату. Кругом було скло, уламки, уламки ракети, які ми передали поліції. Посипана штукатурка, стелі. Де підвісні стелі — усе воно валялося, усе було розкидано. Повиривані двері, вікна, металопластикові пакети. Жахлива ситуація, – згадує керівниця апарату господарського суду Чернігівської області Галина Полагенько.

Пошкодження, яких зазнало приміщення, експерти оцінюють у 22 мільйона гривень. Пожежа, що зайнялася на четвертому поверсі, також завдала збитків. Проте в суді запевнили: жодна справа не була втрачена.

– На сьогоднішній момент судові справи не постраждали, можливо там десь крапля на якусь справу впала, але самі справи залишилися, вони не постраждали. На момент удару працівників суду не було, але в нас є цілодобова охорона, це судова охорона й був один з охоронців, він трішки постраждав, – підкреслив в. о. голови господарського суду Чернігівської області Сергій Белов.

 Аби відновити функціонування судової установи, вікна та дах наразі закрили плівкою. Справи, що мали розглядатися в період, коли проводилися відновлювальні роботи, перенесуть на інші дати. Надалі господарський суд працюватиме у звичному режимі.